Declar inchisa campania de martisor - editia 2015- si vreau sa o sarbatoresc cu un tutorial: printul broscoi. A fost printre cele mai apreciate martisoare si este usor de facut, fiind o activitate potrivita atat pentru copii, cat si pentru incepatorii intr-ale modelajului cu pasta polimerica.
Am auzit de multe ori vreau sa incerc si eu sa modelez fimo, ce culori sa imi iau..asa de inceput? Ei bine, culori sunt multe si posibilitati infinite. Ca sa incepeti cu inceputul, va recomand sa testati broscuta - figurina simpla, culori putine (3).
Eu am modelat figurina folosind pasta polimerica marca Cernit. Pe piata exista si alte marci (Fimo, Premo, etc.) Nu cred ca intre ele exista o diferenta de calitate, ci doar de gama de culori (cu nuante, efecte si opacitate diferite) si densitati diferite (unele sunt mai moi/maleabile, altele mai dense/ferme. In functie de tehnica de modelaj folosita, aveti nevoie de material mai tare sau mai moale).
Revenind la broscuta, am folosit Cernit verde (pentru corp), alb si negru (pentru ochi).
In gama Cernit exista mai multe nuante de verde, dar cel mai potrivit pentru printul meu, mi s-a parut Light Green. Atentie si la albul folosit pentru ochi! In gama exista diferite tipuri de alb (cititi detalii aici-click), insa cel mai potrivit este Opaque White.
Pe langa plastelina magica, mai aveti nevoie de:
- hartie de copt (lucrati pe ea! plastelina nu se lipeste)
- ac de cusut
- scobitoare
- cutter - doar in caz de nevoie
- magnet
- lipici - tip super glue
- maini curate!
Este foarte important ca inainte sa incepeti sa modelati, mainile si spatiul de lucru sa fie curate. Cea mai mica scama se lipeste cu incapatanare de plastelina si figurina finala va arata murdara.
Sa incepem! Daca va uitati la pachetul de plastelina, observati ca are niste striatii pe el. Acestea sunt un fel de unitate de masura. Pentru broscuta noastra magnet, avem nevoie de 1linie (striatie) de plastelina verde, pe care o framantam in mana pana devine moale si maleabila, iar apoi o impartim in 3bilute - 2bilute mai mici, pentru ochi si 1biluta mai mare, pentru corp.
Aplatizati cu degetul bilutele pentru ochi. Apasati usor! Daca plastelina a fost bine framantata, in momentul in care apropiati bilutele-ochi una de alta se vor lipi. Aplatizati cu podul palmei biluta pentru corp si finisati forma cu varful degetului. Apropiati ochii de corp si asigurati-va ca toate cele 3 bilute sunt atasate intre ele (altfel broscuta se va rupe)
Framantati un pic de plastelina alba, pana devine moale si elastica. Formati 2bilute mici - nu neaparat si egale. Acestea vor forma ochii broscutei. Biluta alba se aplatizeaza pe masa si abia apoi se lipeste pe broscuta. Daca o lipiti direct pe broscuta, ochii fie vor arata prea bulbucati, fie riscati sa deformati partea verde a broscutei. Incercati ambele variante de lipire... si o sa intelegeti exact ce va spun!
La fel procedati si cu plastelina de culoare neagra.
Mie imi place sa fac un ochi mai mare si unul mai mic, pentru ca da figurinei o expresie vesela si traznita.
OBS: daca va uitati atent la imaginea de mai sus, observati niste scame pe ochi! Asta pentru ca nu am fost atenta la capitolul maini curate! Ajunge sa iti dai cu mana prin par sau sa te atingi de haine, ca sa transferi scamele de pe maini pe figurina.... grrrr
Cu o scobitoare faceti o gaurica pe post de gura. Brocuta va avea o expresie mirata/impresionata.
Urmeaza sa modelam picioarele. Pentru a obtine forma asta de lacrima, formati prima data o biluta, pe care, apoi, o faceti teitel.
Cu un ac, faceti pe fiecare picior, o adancitura care va da impresia ca broscuta are picioarele indoite.
Atasati picioarele de corp. Apasati usor pentru a se lipi, dar aveti grija sa nu deformati figurina. La fel cum ati facut picioarele, cu forma aceea de lacrima, faceti si talpile.
Cand broscuta e gata modelata, trebuie coapta. Se pune hartie de copt in tava si se coace aprox 5 minute la 110 - 120 grade C. Pe ambalajul plastelinei este indicata temperatura de coacere. Ea difera de la marca la marca. Daca aveti cuptor pe gaz, flacara trebuie data la minim, iar tava se pune cat mai sus posibil. Puteti testa cu mana daca figurina e coapta. Daca deschideti cuptorul si atingeti (cu mare atentie!) broscuta si o simtiti usor lipicioasa, mai trebuie sa stea la copt. Daca suprafata broscutei este uscata si tare, puteti sa scoateti figurina din cuptor. Lasati sa se raceasca!
Dupa ce s-a racit, puneti un strop de lipici pe spatele broscutei si apoi aplicati magnetul. Lasati cateva minute sa-si faca lipiciul treaba, iar cand acesta s-a uscat, magnetul e gata de folosit.
Broscutele mele stau pe frigier si imi sunt foarte de folos cand bucataresc, pentru ca pot pune reteta acolo si astfel nu o murdaresc cu ingredientele de pe masa si nici nu trebuie sa rasfoiesc caietul.
Cand nu am reteta, am mesaje de drag pentru my Prince Charming ;)
♥ Camelia
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu