22 iulie 2011

Cuptoare pentru Fimo

Am vorbit mult pe tema Fimo..despre cum se lucreaza pasta polimerica, despre cat costa Fimo, despre paleta de culori,  despre magazine etc...si mi-am dat seama ca nu am vorbit de o etapa importanta in lucrul cu polimerul: coptul si cuptorul potrivit!

Poti bibili cea mai complexa figurina, daca insa nu o coci bine... sau o coci la temperatura prea mare...cu siguranta rezultatul nu va fi pe masura asteptarilor si a entuziasmului!

Pasta polimerica se poate coace fara riscuri (alimentare) in cuptorul din bucatarie (fie ce e pe gaz sau pe curent! Hei...am auzit lume care a si fiert figurinele!....n-am incercat, dar cica merge si asa...). Polimerul nu e toxic si se poate gati mancare in cuptor  dupa ce a-ti copt figurinele modelate! 

 Cu toate astea...daca sunteti impatimit de Fimo (ca mine)... e destul de incomod sa dai drumul la cuptorul mare din bucatarie, pentru fiecare bilutza experimentala ce-ti trazneste prin cap. Vara, pe caldura, ultimul lucru pe care ti-l doresti este sa pornesti o sursa de caldura - mie nu-mi vine sa aprind nici becurile din casa! :))) Asadar, daca v-ati contaminat cu virusul FIMOlitului, va incurajez sa va luati un cuptoras electric !

Atunci cand mi-am cumparat cuptorul meu, am studiat un pic piata si pot spune ca preturile variaza intre 80 - 400lei, in functie de dimensiune si functii. Aceste cuptorase le gasiti in magazinele cu electrocasnice (Domo, Dedeman etc.) sau in raioanele specializate din hypermarket-uri (Kaufland, Auchan, Real etc.)

Va povestesc putin despre cuptorul meu, ca sa avem un punct de reper in discutie:
  • pret: 300 si un pic de lei, cumparat din Auchan in febr 2011.
  • marca: Orion
  • capacitate: de 30L (un pic mai mare decat un cuptor cu microunde)
  • are si 2 plite electrice (care imi sunt foarte utile la unele Atelierele Culinare)
  • are tava si optiunea de rotisor (multe cuptorase au doar grilaj si nu tava, ceea ce nu e prea ok)
  • pot regla temperatura - intre 0-250 grade C (ceea ce ma incanta, pt ca polimerul se coace la 130 C)
  • pot alege cum sa-l incalzesc: sus, jos sau sus si jos, iar tava se poate pozitiona!
Este foarte incapator, ceea ce il face perfect pentru Atelierele mele de modelat Fimo! Ceea ce mi-as dori in plus la acest cuptor ar fi un ceas cu avertizare sonora .
Cuptoras Avilla 12 L
 Asa cum v-am spus, pt mine cuptorul de 30L este ideal - pt ca il duc la Ateliere si avem multe figurine de copt, insa pentru "uz casnic" recomand cuptorase mai micute. Sunt si mai ieftine si ocupa putin spatiu (sunt cat un toaster).

De exemplu cuptorasul Avilla (din poza de mai sus) are 12 litri, se poate regla temperatura din buton, are ceas si semnal acustic, tava, iar designul e frumos! Ca functii in scopuri "culinare" are grill, coacere, toast, reincalzire. Nu stiu exact cat costa :(

Alte marci de cuptorase (le-am gasit via google search) sunt:
  • Albatros: am si vazut si par ok, au functii de reglare temp., ceas (etc.), modele de 23 L , 38 L, 45 L
  • Westwood: le gasiti in Domo si au functiile utile pt Fimo
  • Altele: Delonghi (foarte bun!), Kumtel, Romix
Spor la FIMOlit! :)

13 comentarii:

  1. Am cumparat si eu un cuptor Albatros special pentru fimo, am fost foarte dezamagita, l-am dat la 100 de grade( are reglaje de la 100 -250 grade) si am bagat fimo la copt dupa 5 minute fimo s-a ars, pentru mine nu a fost bun.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. este important si cat de aproape sunt figurinele de rezistenta electrica. am copt si eu [intr-o tabara de vara] intr-un cuptor mic si, desi temperatura era reglata ok, figurinele se ardeau pt ca tava avea doar 2pozitii si, fie era prea aproape de rezistenta de sus, fie prea aproape de rezistenta de jos. Solutia a fost sa dau cuptorul la 80grade si sa las 5min la copt - cu repetare daca era necesar.

      Ștergere
  2. Buna, as vrea sa te intreb de unde imi dau seama ca un cuptor cu microunde are functii fimo. Am citit pe net la detalii si nu sunt specificate si nici la cele trecute de tine nu am vazut. Ms

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Fimo si Cernit NU se coc in cuptorul cu microunde ci in cuptor electric sau cuptoare pe gaz la care teperatura de coacere se poate regla la 120-130 grade Celsius. In articolul pe care l-am scris am prezentat cateva cuptoare electrice.

      Exista un produs in gama FIMO care este special facut pt coacere in cuptorul cu microunde, insa eu nu am lucrat cu el pana in prezent si nu pot da detalii.

      Ștergere
  3. Foarte interesant! De mult cautam pe cineva care sa ma ajute in alegerea unui cuptor electric, special pentru fimo (nu va avea alta utilizare). M-am hotarat sa iau cuptorul Avilla, prezentat mai sus. Acum compar preturi pe net.
    Multumesc mult!

    RăspundețiȘtergere
  4. Revin, pentru ca acela, nu e disponibil, pe net, si nu am timp sa bantui magazinele...
    Te rog sa imi spui, daca vrei, trebuie sa fie cu convectie, sau nu conteaza absolut deloc aceasta functie?
    Am mai gasit cuptorele si la 9 litri, sunt prea mici? In sensul ca datorita dimensiunii, tavita e prea aproape de rezistenta?
    Daca nu il gasesc pe acela, deja sunt aiurita, prea multe feluri, prea multe detalii...
    Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. convectia asigura o temperatura uniforma in cuptor. n-ar trebui sa fie un dezavantaj.

      9litri e destul de mic, trebuie sa te uiti unde sunt shinele pt tava. Daca vei coace figurine mai mari..vor ajunge foarte aproape de rezistenta si ai toate sansele sa se arda

      Ștergere
  5. se aprind ambele rezistente la cuptor sau doar una?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. in cuptorul meu am posibilitatea sa le aprind pe ambele sau doar una. cand lucrez cu el, eu le aprind pe amandoua

      Ștergere
    2. multumesc pt raspuns.
      am vazut ca este mai maricel cuptorul dvs.
      o sa incerc intai cu o rezistenta

      Ștergere
    3. am incercat cu o rezistenta si deja dupa 15 minute incepeau sa se arda, asa ca le-am scos. initial am vrut sa tin ca la instructiuni. 30 min, 110 grade.

      Ștergere
  6. eu nu cred ca am copt vreodata figurinele mai mult de 10minute. depinde si cat sunt de mari! de multe ori prefer sa le coc in 2 transe: 5minute copt + 10lasate in cuptorul stins + 5minute copt

    RăspundețiȘtergere

Recomand

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...