Azi sunt foarte bucuroasa, din mai multe motive, insa primele doua sunt:
1.mi-am recuperat laptopul de la doctor (motivul pentru care am si intarziat putin publicarea acestui articol) si acum, virus-free, are o viteza de zmeu ; si
2. am primit pozele de la Atelierul de Paine Artizanala ce a avut loc sambata,11februarie cu Codruta - invitatul special :)
A fost un Atelier cu foarte multa lume, iar el a marcat 2 ani de intalniri culinare si prima iesire in public a Codrutei :) Draga de ea...a tremurat de emotie din "toate painile" facute vreo'data, dar sunt convinsa ca a fost o experienta constructiva ce a deschis drumul catre un sir lung si interesant de ateliere panine ;)
Sunt multe de spus despre painea artizanala, sunt o multime de formule (retete), ustensile, tehnici si sute de ani de traditie si cultura. Sambata aceasta nu am pus accentul pe produsul final - painea coapta- ci pe tehnica de pregatire a aluatului. Codruta ne-a prezentat pasii de baza, exersati pe o formula de paine alba (reteta aici)
Am descoperit drojdia salbatica numita maia - ferment natural obtinut din faina+apa si modalitatea de activare
Am invatat sa facem autolyse, stretch and fold, pre-shape, shape, scoring, aburi in cuptor (+ am inteles de ce sunt ei importanti) si am descoperit ustensilele de brutarie.
Painea e coapta cand suna a gol! |
A fost o abundenta de informatii, iar imaginea Codrutei manuind aluatul, absolut fascinanta. Acum ca m-am dezmeticit din starea de "gura casca", abia astept sa incep si eu sa fac paine acasa (cu toate ca painile Claudiei ma bucura zi de zi si nu-mi vine sa renunt la ele!).
Ma bucur ca am facut-o si pe asta si ii multumesc Codrutei pentru participare, Claudiei pentru ajutorul pretios, restaurantului Filiberto pentru gazduire si Boromir pentru sustinere.
Claudia - Camelia - Cristian |
Marturisesc ca sunt client mai vechi al restaurantului Filiberto, insa este prima data cand organizez un eveniment la ei. Sunt impresionata de bucataria lor - este extrem de curata si ordonata, iar de bucatar (Cristian)...nu va mai spun. Mi-a facut o portie de torteloni cu dovleac dulce, biscuiti amaretto si legume....m-a vrajit cu totul. Va recomand sa vizitati restaurantul, mai ales in zilele de marti - cand Cristian gateste meniuri speciale (si face paste in casa - dar nu stiti de la mine!) Nu va sfiiti sa-i cereti lui sa va propuna un meniu... si lasati-l sa-si puna maiestria in practica.
Pana la urmatorul atelier, va imbratisez cu drag!
PS. am uitat sa spun ca cei prezenti sambata, au fost primii care au gustat din paini facute de Codruta (in afara de familia ei)! trebuie sa ne punem o dorinta ;)
RăspundețiȘtergere