02 august 2010

La masa in: JAPONIA

Diferentele culturale exista inclusiv in ceea ce priveste "eticheta" la masa. De aceea, voi face un tur al etichetei prin bucataria japoneza, turceasca, arabeasca, spaniola, americana, precum si a altor tari interesante.

In articolul de azi suntem la masa in: Japonia

O precizare foarte importanta este legata de tipul de masa (mobilier): daca mergeti sa mancati si sunteti asezati la o masa joasa, exista cateva reguli de care trebuie tinut cont:
La o masa formala, atat femeile cat si barbatii se vor aseza in pozitita seiza (in genunchi). Pozitia este destul de incomoda pentru cei ce nu sunt obisnuiti sa stea asa.

La o masa mai putin formala, barbatii se vor aseza cu picioarele incrucisate, in timp ce femeile se vor aseza cu picioarele intr-o parte.

Invitatul cel mai important se va aseza pe locul de onoare (kamiza) situat in punctul cel mai indepartat fata de intrare. Gazda, sau invitatul cu rang inferior va sta in locul apropiat intrarii. Masa se serveste descult, pentru a proteja covoarele de paie (tatami)

Inainte de a incepe masa se spune itadakimasu ("primesc cu recunostinta") iar la finalul mesei gochisosama-deshita (multumesc pentru masa)

Farfuriile: uneori nu se pun pe masa farfurii pentru fiecare persoana. In aceasta situatie (in care se imparte farfuria), se portioneaza mancarea cu betele.

Folosirea corecta a betelor este un principiu de baza in ceea ce priveste bunele maniere la masa:
  • betele se tin aproape de capat, nu de mijloc si nici aproape de varf
  • cand ati terminat de mancat sau nu le folositi, puneti betele in fata voastra, pe masa, cu varful spre stanga
  • nu infigeti betele in mancare (si mai ales in orez). Acest gest se face doar la inmormantari
  • nu taiati mancarea cu un bat (mancarea se portioneaza prin strangerea ambelor bete, sau pur si simplu se musca din bucata ce se doreste a fi portionata)
  • nu gestigulati cu betele
  • nu impingeti boluri sau farfurii cu betele
Alte reguli:
  • suflatul nasului la masa este considerat nepoliticos
  • este considerat de bun simt sa se manace tot din farfurie (altfel "mottainai obake ga kuru yo", adica spiritul risipei te va vana. Prin urmare trebuie mancat si ultimul bob de orez.)
  • mersul la toaleta in timpul mesei, nu este apreciat
  • ragaitul este nepoliticos (in unele regiuni din Asia de Est se practica!)
  • bolul cu mancare se poate ridica si duce la gura, evitandu-se astfel "firmiturile"si spiritul risipei
  • sorbitul supei si al teiteilor este permis
  • betele nu se ling de mancare :)
  • mancarea nu se paseaza cu betele (este un gest din ritualul budist de inmormantare)
  • sosul de soia nu se toarna peste orez sau sushi, ci sushi se inmoaie in sos!
  • dupa finalizarea mesei se obisnuieste sa se puna farfuriile si tacamurile in pozitia in care au fost inainte de masa. Asta inseamna ca si betele vor fi puse inapoi (in suport sau in ambalajul de hartie)
  • cand se consuma bauturi alcoolice se obisnuieste ca cel ce toarna bautura sa serveasca si restul invitatilor la masa (nu sa isi puna doar lui)
  • bautura se serveste doar in momentul in care toti cei de la masa au fost serviti. Se inchina ridicand paharul si spunand "kampai". (evitati formularea "cin cin" deoarece in limba japoneza expresia face referire la organele genitale masculine :)

Cum se mananca:
  • Orez: bolul cu orez se tine intr-o mana, iar betele in cealalta mana. Bolul ridica si se apropie de gura. Nu se toarna sos de soia pe orez alb.
  • Sushi: se toarna sos de soia intr-un recipient mic (ca o cescuta). Daca doriti sa adaugati wasabi in sosul de soia, se pune doar o cantitate mica, deoarece puteti jigni cheful (sushi contine deja in compozitia sa wasabi). Sushi se mananca dintr-o imbucatura si se pot folosi betele sau mana.
  • Sashimi: se toarna sos de soia in "cescuta", se pune putin wasabi pe bucata de sashimi si se inmoaie bucata in sosul de soia.
  • Miso Soup: se bea supa din bol, iar bucatile intregi din compozitie se manca cu betele
  • Teitei: se sorb din bol si se pot folosi si betele
  • Prawn Tempura, tofu etc. (bucati mari): se prind cu betele si se musca din ele, sau se strang cu betele pana se portioneaza (e mai greu de realizat)

2 comentarii:

  1. imi place!! visul meu e sa ajung in japonia,tara care ma pasioneaza de cativa ani! sper ca intr-o zi sa ajung in japonia si sa folosesc sfaturile tale!!

    RăspundețiȘtergere
  2. eu iubesc japonia.e ca si a doua tara materna pentru mine........am vise mari in tara aia!!!!1

    RăspundețiȘtergere

Recomand

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...