Poporul turc este recunoscut ca unul politicos si ospitalier, in care varsta este foarte importanta, beneficiind de respectul cuvenit. Asadar, cand o persoana mai in varsta paseste in incapere, ridicati-va in picioare. De asemenea, cand sunteti prezentat unui grup, strangeti prima oara mana persoanei care pare cea mai in varsta. La masa, ca gest de curtoazie, insistati ca persoana cea mai in varsta sa fie servita inaintea dvs. De mentionat este faptul ca intotdeauna prima persoana servita este fie invitatul de onoare, fie capul familiei.
Cand ne aflam la masa la o gazda turca, ne adresam cu apelativele “bey” (domnule) si “hanim” (doamna). Daca printre invitati se afla si persoane care detin titluri onorifice, folositi-le.
In vizita la o gazda turca abordati o tinuta conservatoare. La masa unor persoane de origine turca se obisnuiste fumatul. Din aceasta cauza se recomanda sa nu se atraga atentia asupra acestui fapt.
Mana stanga este considerata “murdara”, deci evitati sa mancati cu aceasta.
Puteti cere mai multa mancare. Gazda va aprecia, considerand gestul un compliment.
La restaurant cine a lansat invitatia va plati nota. Nu se practica “plata nemteasca”.
De mentionat este faptul ca semnul OK este considerat vulgar in Turcia.
[Sursa: cugust.ro]
_________________________
Alte reguli ce tin de eticheta:
- la intrarea in casa, pantofii se dau jos din picioare
- carnea (in special cea de pui) se mananca cu mana (dreapta) in cadrul meselor private. (mancatul cu mana este perceput ca un gest de apropiere fata de invitat. In locuri publice se mananca cu tacamuri - dupa regulile europene)
- la mesele tucesti se vorbeste (dar nu cu gura plina)
- cadourile sunt apreciate (flori, obiecte de decor-vaze, dulciuri) iar atentiile pentru copii sunt bine-venite. Evitati cadourile scumpe.
- nu tineti mainile in sold sau in buzunare
- in zonele rurale (mai conservatoare) barbatii si femeile nu se ating. Chiar si o strangere de mana poate fi considerata tabu.
- gestul pentru DA se face prin aplecarea capului, iar pentru NU prin ridicarea capului
- talpile picioarelor trebuie sa stea pe podea, deoarece expunerea talpilor este considerata jignitoare
Mai facut sa rad cand ai spus ca: "In locuri publice se mananca cu tacamuri - dupa regulile europene" . de cand regulile astea sunt europene? daca ai invata istoria ai sti ca europenii au adus tacamurile anume de la Turci. :D Asa ca regulile sunt tot turcesti, iar europenii mananca dupa reguli turcesti.
RăspundețiȘtergeree binevenita si interesanta incursiunea ta istorica...insa mentionarea "regulilor europene" nu face referire la care a fost prima cultura ce a impus tacamurile in rutina mesei. expresia defineste concis protocolul cutitului si al furculitei - care in ce mana se tine.
RăspundețiȘtergerecata istorie stiu eu..si formularea facuta de tine.. e doar o rautate gratuita :)
@grigore
RăspundețiȘtergereCa sa nu lasam fata nelamurita. Tacamurile astea isi pierd originea in negura timpurilor si cu multa vreme inainte sa ajunga turcii in Europa se manca cu diferite unelte asemanatoare tacamurilor de azi. Turcii sunt musulmani si in lumea musulmana se aplica regula cu mana stanga si cea dreapta. Constantinopolul a fost ocupat de turci abia in 1453...ma rog...cred ca am dat mai multe detalii decat trebuia (si nici macar nu am inceput bine)
Pe de alta parte fata are dreptate. De ce sa o musti de fund pe blog ?? Nu mai( sau poate m-ai...ca m-ai zapacit de tot) bine vizitezi tu un blog de gramatica limbii romane ? Asta asa...sa dovedesti cat de organizat esti tu si cum stii tu sa inveti intai fundamentele si apoi conceptele avansate.(Ca sa ai ce manca intai tre sa stii cum sa vorbesti, ca sa stii cum sa ceri ;) )
felicitari pentru munca depusa Camelia. am savurat cu placere toate articolele tale. multumesc frumos
RăspundețiȘtergereDani
:) [blush] ma bucur
Ștergere