Sâmbăta aceasta am pregătit o surpriză iepuraşului în cadrul Atelierului lui Iepurilă - am vopsit ouă in degradee şi am decorat cuibul iepuraşului prin tehnica şerveţelului.Grupul a fost harnic şi hotărât să facă treabă bună, iar rezultatele pe măsură! Poze de la atelier puteţi vedea aici - click.
Pentru că este o activitate uşoară şi plăcută, vreau să vă povestesc un pic despre cum puteţi pregăti cuibul de iepuraş, mai ales că săptămâna aceasta se fac pregătirile pentru sărbătorile pascale şi este o ocazie bună să implicaţi copiii.
Materiale necesare pentru cuib:
- Ghiveci (din plastic) pentru flori
- Şerveţele cu modele drăguţe (cu iepuraşi, pui, mieluţi etc)
- Grund
- Adeziv pentru tehnica şerveţelului
- Pensulă lată
- Iarbă artificială (din sisal sau hârtie creponată verde)
Despre tehnica şerveţelului noi am mai vorbit - aici (click).
Click pe imagine pentru a vedea mai mare |
1. Ghiveciul se dă cu 2 straturi de grund alb. Acest grund are rolul de a închide porii suprafeţei ce urmează a fi decorată, astfel că adezivul pentru tehnica şerveţelului va face priză corect. De asemenea, grundul fiind de culoare albă, imaginile de pe şerveţel se vor vedea foarte bine.
2. Alegeţi de pe şerveţele imaginile pe care doriţi să le folosiţi. Vă recomand să nu decupaţi cu foarfeca aceste imagini, ci să le "deşiraţi" prin rupere. Prin deşirare, şerveţelul va avea marginea lină şi se aplică frumos pe ghiveci.
3. Îndepărtaţi cele 2straturi albe ale şerveţelului şi păstraţi stratul cu imagine.
4. Verificaţi şerveţelul, dacă este imaginea deşirată corect sau dacă mai trebuie decupată.
5. Verificaţi dacă imaginea de pe şerveţel vă încape bine pe marginea ghiveciului şi hotărâţi unde urmează să aplicaţi şerveţelul.
6. După ce aţi poziţionat şerveţelul, aplicaţi cu pensula lată adeziv pentru tehnica şerveţelului. Aplicarea se face de la mijlocul şerveţelului spre margini.
7. Verificaţi dacă a rămas surplus de adeziv pe imagine şi dacă marginile şerveţelului sunt lipite bine.
8. După ce adezivul s-a uscat, puteţi umple spaţiile rămase albe, cu vopsea acrilică. Pentru a sta puteţi folosi o pensulă sau un bureţel cu care tamponaţi vopsea colorată.
9. Aşezaţi în cuibul astfel făcut, iarbă artificială, ouă şi/sau cadouri.
Materiale necesare pentru ouă:
- ouă (fierte)
- frunze de pătrunjel, trifoi, etc.
- ciorap lycra
- vopsea pentru ouă
- oţet
- aţă, foarfecă, boluri, lingură, şerveţele, mănuşi (latex)
1. Pregăţi toate materialele de care aveţi nevoie. Fierbeţi ouăle bine. Folosiţi pentru colorare, doar ouă cu coaja necrăpată.
2. Umeziţi cu apă oul (faceţi asta pentru ca frunza de pătrunjel să se lipească/fixeze mai uşor)
3. Aplicaţi frunze de pătrunjel (sau orice alte frunze aveţi)
4. Peste ou şi frunză trageţi ciorapul lycra cât de strâns puteţi.Ciorapul va fixa astfel frunza pe ou, dar va permite colorarea oului.
5. Legaţi ciorapul cu aţă şi lăsaţi capeţii şnurului mai lungi - vă ajută să aşezaţi şi să scoateţi ouăle din vopsea.
6. Pregătiţi vopseaua pentru ouă, urmând indicaţiile de pe ambalaj. (Pentru a nu vă păta mâinile, puteţi folosi mănuşi de latex). Aşezaţi ouăle în vopsea şi aşteptaţi câteva minute pentru a prinde culoarea dorită. Odată colorate, puteţi scoate ouăle din vopsea şi le aşezaţi pe un prosop de hărtie - el va absorbi surprusul de vopsea din ciorap. Tăiaţi cu forafeca ciorapul şi îndepărtaţi frunza de pătrunjel.
Pentru a realiza ouă în degradee, puteţi vopsi prima dată ouăle în galben. Se face astfel o bază galbenă
7. Scoateţi ouăle din vopseaua galbenă şi băgaţi doar vârful (sau o parte din ou) într-o altă culoare - de exemplu roşu. Apoi băgaţi oul cu cealaltă parte în albatru. Obţineţi astfel degradeuri frumoase. Este foarte simplu!
8-9. Lăsaţi ouăle să se răcească pe prosoape de hârtie.
Sper să vă inspire şi să vă bucuraţi de sărbători alături de cei dragi vouă :)
Hugsy-Bugsy
Foarte frumos tutorialul.
RăspundețiȘtergere