Weekendul acesta a fost senzational! Am facut turta dulce la Atelier si s-a lasat cu o aroma de neuitat si muuuuuulta glazura colorata :)
Pe principiul o poza cat 1.000 de cuvinte..voi lasa galeria foto sa "povesteasca" atmosfera intalnirii :)
Celor ce nu au fost prezenti la Atelier [si lista de asteptare a fost cam lunga...ar fi fost minunat sa avem loc cu totii], doresc sa le ofer reteta de turta dulce:
Ingrediente ALUAT (aprox 1.250g aluat = 4tavi de turta dulce)
- 250gr miere
- 250gr unt
- 250gr zahar brun
- 400gr faina de secara Boromir
- 1 lingurita scortisoara
- 2 lingurite mix de mirodenii
- 1lingurita cacao
- 1ou intreg
- 1lingurita bicarbonat
- 2lingurite de rom si/sau apa
Ingrediente GLAZURA
- 150gr zahar pudra
- 2linguri zeama de lamaie
- colorant alimentar (optional, pentru a colora glazura)
Ingrediente MIX de MIRODENII
- 35gr Scortisoara macinata
- 9gr Cuisoare macinate fin
- 2gr Coriandru macinat
- 2gr Ghimbir macinat
- 2gr Nucsoara macinata
- 2gr Cardamom macinat
Procedura de lucru:
Pasul 1: Pe foc mic se topesc: mierea (250g) + untul (250g) + zaharul brun (250g), pana cand zaharul s-a dizolvat integral. Amestecul se lasa la racit.In etapa urmatoare aveti nevoie de un mixer cu palete pt aluat consistent (de framantat). Se pot amesteca ingredientele si cu mana/lingura de lemn, insa este foarte solicitant - ca efort fizic (am incercat si stiu ce spun).
Pasul 2: Intr-un bol curat se amesteca faina de secara Boromir cu: 1 lingurita de scortisoara + 2lingurite de mix de mirodenii + 1lingurita de cacao.
Pasul 3: amestecul racit de miere-unt-zahar, se toarna in bolul de mixer. Se incepe mixarea si se adauga treptat: oul si faina de secara Boromir (in care ati integrat deja -la pasul 2 - scortisoara, mirodeniile si cacao). Intr-o ceasca se amesteca pana se dizolva, bicarbonatul cu rom si/sau apa. Acesta se adauga in aluat. Se omogenizeaza totul bine.
In aceasta etapa, aluatul este foarte lipicios! El trebuie sa devina solid si maleabil si este gata atunci cand nu se lipeste de mana (chiar daca se lipeste de bol :)
Pasul 4: Aluatul se scoate din bol (e tare dificil pt ca se intiiiiiinde si se lipeste de bol, de lingura...de tot!) si se impacheteaza in folie de bucatarie. Se tine la frigider minim 4ore. Noi l-am tinut la frigider peste noapte. In aceasta perioada de "odihna", ingredientele lucreaza: faina absoarbe mierea si mirodeniile!
Pasul 5: Dupa ce aluatul s-a odihnit la rece urmeaza pasul cel mai aromat (si greu de rezistat) ! Se incalzeste cuptorul la 180 grade Celsius (foc mediu). In tava se pune hartie de copt. See tapeaza cu faina masa de lucru, sucitoarea, formele de decupat si, nu in ultimul rand, mainile. Pentru a lucra mai usor cu aluatul, acesta se imparte in 4bucati, iar apoi, fiecare bucata se intinde cu sucitorul. Patura de aluat trebuie sa aiba 0,5 cm. Se decupeaza aluatul cu forme, iar acestea se pun in tava. Lasati distanta intre formele din tava, deoarece aluatul va creste putin cand se coace.
In acest stadiu, de aluat crud, puteti pune bombonele argintii/aurii in aluat - nu se topesc si raman in aluat dupa ce acesta se coace
:))) ne mai si prostim :))) |
Pasul 6: Turtele se lasa in cuptor 10minute. Sunt coapte atunci cand ridicati o turta, iar aceasta se dezlipeste usor de hartia de copt. Cand scoateti turtele, ele trebuie asezate pe un grilaj - pt a se raci.
Atentie: atunci cand scoateti turtele din cuptor, ele sunt foarte moi! Trebuie manuite cu grija ca sa nu se rupa. Pe masura ce se racesc (4-5minute) se intaresc foarte tare! Este interesant cum in cateva minute aluatul se transforma de la moale la tare..de iti poti rupe dintii in el.
Pasul 7: Dupa ce turtele s-au racit, le puteti decora cu glazura.
Pentru precizie mare in glazurare, aveti nevoie de posuri cu duiuri subtiri. Posul este punga aceea folosita in cofetarie, in care se pune glazura, iar duiul este varful - care poate fi diferit atat ca forma cat si ca diametru. Noi am improvizat si am folosit o seringa :) .
Daca doriti sa glazurati toata suprafata turtei, este bine ca glazura sa fie mai lichida, iar daca aveti intentia sa scrieti pe turta, atunci glazura trebuie sa fie mai consistenta. Consistenta glazurii se variaza prin cantitatea de zeama de lamaie pe care o puneti in zaharul pudra.
Atentie: dupa ce stoareceti lamaia, zeama trebuie strecurata! NU trebuie sa ajunga pulpa de fruct sau samburi in zaharul pudra!
Peste glazura puteti presara bombonele si cocos - arata intr-un mare fel :) Glazura se intareste destul de repede, aprox 10minute.
Pasul 8: Cand sunteti gata cu toate si tot :) turtele se pun intr-o cutie cu capac (metalica, plastic sau sticla ) , impreuna cu o felie de mar! Este o etapa extrem de importanta, deoarece turta va absorbi umezeala marului si va deveni frageda si pufoasa!
Le multumim partenerilor ca au fost alaturi de noi in cadrul Atelierului de Turta Dulce:
Va imbratisam cu drag si va asteptam la urmatorul Atelier (sau Party?!) :P
Camelia & Claudia
Pasul 8: Cand sunteti gata cu toate si tot :) turtele se pun intr-o cutie cu capac (metalica, plastic sau sticla ) , impreuna cu o felie de mar! Este o etapa extrem de importanta, deoarece turta va absorbi umezeala marului si va deveni frageda si pufoasa!
Le multumim partenerilor ca au fost alaturi de noi in cadrul Atelierului de Turta Dulce:
- Boromir cu faina de secara si sorturi
- Pizzeria Kontiki cu spatiul pentru atelier, multa deschidere si sprijin, pizza si salate fenomenale (trebuie incercate!)
- Partenerilor media ce au venit, pozat, gustat si publicat articole si reportaje ce ne onoreaza
- si tuturor celor ce au contribuit intr-un fel sau altul la succesul atelierului.
Va imbratisam cu drag si va asteptam la urmatorul Atelier (sau Party?!) :P
Camelia & Claudia
Subscrie blogului pentru a primi articolele direct in casuta de e-mail
Minunate imagini,se vede ca sunt de folos formele primite.Felicitari pentru initiativa!
RăspundețiȘtergereDa! un cadou inspirat pt. ca nu mi-au adus bucurie doar mie :)
RăspundețiȘtergereFelicitari, Camelia. Arata excelent!
RăspundețiȘtergeream o mica problema :(. Nu gasesc nicaieri faina de secara, nu inteleg de ce nu se comercializeaza nicaieri in supermarketuri.
RăspundețiȘtergereFaina de secara am vazut (in Timisoara)la Kaufland, Pronat(au atat magazin fizic cat si online), Enigma, Metro, Real!
RăspundețiȘtergereTrebuie sa fie delicioase!
RăspundețiȘtergere