04 aprilie 2024

Jurnal de gradină: cum am plantat butași de mur Thornfree

În vara anului trecut (2023) cei de la Mure Timis au lansat o invitație deschisă la cules de mure în plantația lor.

Am fost și noi, în ideea de a ne petrece o dupămasă în familie. Ceea ce ne-a fost dat să degustam a fost >> excepțional! Fructe mari, zemoase, aromate... irezistibile. Am mancat toți de am pocnit.

Plantația are mure soi Thornfree - fără spini - ceea ce a fost un mare plus pentru fetița noastră, fiindcă a putut culege singură fructe, fară riscul de a se înțepa.

Am schimbat câteva vorbe cu proprietarul plantației și am decis atunci și acolo să cumpărăm câțiva butași de la el - să punem muri în grădina de legume (înființată tot anul trecut) .

Butașii de mur se plantează toamna (înainte să înghețe pământul) sau primăvara (înainte să intre în vegetație - adică să le dea frunzele). Noi i-am plantat în 25 februarie - data a fost o combinație între vreme favorabilă - livrare butași - disponibilitatea noastră de timp pentru asta.

Grădina este într-un spațiu cu "grădini urbane". Este o proprietate privată, unde poți lua o parcelă pentru gradinărit în sistem de permacultură.  “Gardul” de mure va delimita grădina noastră de cea a vecinului. 

Cei 6 butași de mur Thornfree i-am plantat astfel:

Pasul 1: cu arșeul am făcut gropi de aprox 30cm adâncime. Distanța între gropi: 1m.
Pasul 2: am pus în gropi îngrășământ de grajd(mraniță de vacă)
Pasul 3: am plantat butașii de mur în gropi - i-am acoperit cu mranita până la primul mugure (de jos)
Pasul 4: am legat (provizoriu) butasii de araci. (Am pus ulterior spalieri și palisăm drajonii de mur.)
Pasul 5: am greblat pământul și am udat butași.
 
40 de zile mai târziu (când scriu acest articol), confirm că s-au prins toți! Au făcut frunzulițe, iar câțiva au dat deja lăstari (drajoni) din rădăcină! 

Sezonul acesta estimez că vom avea parte de câteva fructe și abia de anul viitor (anul 2) rodul va fi generos. 

Soiul de mur Thornfree rodește începând cu sfârșitul lunii iulie până prin septembrie. În condiții optime produce aprox 25 kg de mure/tufă.
 
+++++++++++ 

Notă: Dacă vă doriți mure proaspete pe o perioadă mai lungă de timp, din aceeași familie a murilor fără spini, merită să plantați și mur soi Chester. Fructele sunt calibru (mai) mic, însă fructifică în perioada august - octombrie (chiar și până mai târziu dacă e cald).

+++++++++++
 
Noi grădinărim ecologic, drept urmare și murii vor avea parte de îngrijire și tratamente compatibile cu o cultură ecologică. Am să scriu un articol separat despre boli, dăunători și soluții folosite.
 
Șpalieri am cumpărat de aici (click) iar informații utile despre plantare și modul în care se tund murii găsiți aici: muri.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Recomand

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...