23 iulie 2012

Muzeul Palariilor de Paie

Stiati ca in judetul Harghita, la Criseni exista un Muzeu al Palariilor de Paie?!.... 

Satul este mic...si am ajuns destul de greu acolo - pe un drum prin padure, plin de pietre... Surpriza a fost ca in satul acesta uitat de lume, erau cateva autocare pline de turisti, veniti la Festivalul Palariilor de Paie (20-21iulie).

Din cate am inteles acest muzeu inedit a fost facut din initiativa lui Szocs Lajos, al carui familie, de trei generatii se ocupa de fabricarea de palarii de paie. Buna initiativa! Pe langa muzeu s-a putut dezvolta si o pensiune si un festival... iar acestea genereaza turisti si implicit venituri localnicilor.


Muzeul este micut dar bine gandit - este gazduit intr-o casa taraneasca traditionala cu trei incaperi in care sunt expuse palarii, ustensile de lucru si poze, o curte mare cu foisor (cu acoperis in forma de palarie), un hambar in care se fac tabere de impletit palarii si o ghereta de lemn de unde se pot cumpara diverse articole facute din paie.

Sunt uimita de cate lucruri se pot face din paie uscate....si mai ales cat de decorative pot fi! Impletitul nu e chiar asa simplu cum pare, ci presupune multa migala si rabdare. Mi-ar face placere sa particip la un atelier de impletit paie! 

Daca sunteti in zona Harghita, intrati prin Criseni la acest muzeu (http://korispatak.ro) !


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Recomand

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...