02 februarie 2012

Atelier de Paine Artizanala

De-a lungul celor 2ani de Ateliere Culinare, am mai facut de cateva ori paine, insa niciodata asa cum o vom face in cadrul Atelierului de Paine Artizanala de sambata, 11 februarie 2012, intre orele 11.00-14.00 la Pizzeria Filiberto din Timisoara. 


Invitata speciala a atelierului este Codruta (www.codrudepaine.ro) - blogger culinar cunoscut si foarte apreciat pentru painea ei! Ma bucur mult ca a acceptat invitatia noastra si abia astept sa invat cum se hraneste si activeaza maiaua (pentru ca painea aceasta nu o vom creste cu drojdie!), cum se framanta aluatul (exista o tehnica specifica) si care sunt etapele de dospire!

Va avertizez ca odata ce veti gusta din painea facuta in casa (cu maia,) orice alta paine din comert va fi "de carton"! Cei ce au avut privilegiul unor bunici ce pregateau painea in casa, stiu exact la ce ma refer: coaja crapacioasa, miezul dens (ce te satura dintr-o felie), gustul inconfundabil si mirosul  irezistibil de paine calda scoasa din cuptor. Eu cu aceasta paine am crescut in copilarie, iar azi abia astept zilele de luni, cand Claudia (a-ti cunoscut-o la Atelierul de Turta Dulce) imi aduce cate o paine facuta special pentru mine. Poate daca o rugati frumos....va aduce si voua... ;)

Informatii suplimentare
Tema atelier: Atelier de Paine Artizanala - paine alba, dospita cu maia
Data & ora:  11febr2012, orele 11.00 - 14.00
Locatia: Pizzeria Filiberto Timisoara (Zona Pta Verde - Calea Aradului, Str. Martin Dan Carpin 7 - fosta Textilistilor) www.filiberto.ro
Inscrieri: party @ a-tent.ro sau 0723 049 584
Taxa participare: 50lei/pers . Taxa acopera toate ingredientele necesare, sort, masa de pranz, bol

Atelierul este destinat exclusiv adultilor [pt copii pregatim ceva special cat de curand ;) ]

Stiu ca este confortabil sa cumperi painea din magazin.....iar multi dintre cei preocupati de un stil de viata sanatos opteaza pentru aparatele de facut paine...in ideea ca "stiu ce ingrediente folosesc," si astfel fac compromisul intre comod si "bun" . Putin inteleg insa, faptul ca painea, cu toate ca este doar apa, faina si sare..este un aliment complex, ce presupune multa chimie, timp si pasiune. Orice brutarie industriala din lume, chiar daca are pasiune pentru paine...nu are timpul necesar pentru chimia fireasca, nefortata si negrabita...pentru ca time is money. 

Painea dospita cu maia (maiaua fiind un ferment obtinut din faina si apa) cere timp si constanta, insa , printre  beneficii, stiati ca :
  • aceasta paine este mai usor de digerat
  • protejeaza vitamina B1 de degradare in timpul coacerii
  • elibereaza minerale precum zinc, magneziu, fier, fosfor
  • pastreaza painea comestibila timp indelungat
Tipul de faina folosit (alba, neagra, de secara, spelta etc.), seminte, mirodenii si tehnici de dospire...toate acestea genereaza zeci si sute de paini, chifle, baghete.. senzationale, surprinse (sau nu) in alte zeci si sute de carti, articole si post'uri dedicate....

Eu zic sa incepem cu inceputul: o paine alba! Vedem noi, mai apoi , unde ne va purta pe fiecare aceasta aventura culinara :)

Va astept cu drag!

P.s. Multumim Boromir pentru sprijin!

6 comentarii:

  1. Camelia, iti multumesc pentru invitatie, pentru ca te-ai gandit la mine :) Sper sa facem treaba buna impreuna si sa oferim oamenilor o zi frumoasa si folositoare :)
    codruta

    RăspundețiȘtergere
  2. :) sunt convinsa ca va fi o zi inedita si ma bucur ca te-ai alaturat Atelierelor! nu mai e mult pana in 11 - abia astept!

    RăspundețiȘtergere
  3. Si la Cluj cand veniti? Codruta, iti urmaresc blogul de ceva vreme si ma pregatesc sa-mi cresc propria maia :) Insa totul ar fi mult mai simplu invatand direct de la experti! Asa ca, poate va hotarati sa veniti si la Cluj

    RăspundețiȘtergere
  4. O caravana cu ateliere de paine?!...hmmm...ce idee buna :)

    RăspundețiȘtergere
  5. O caravana care sa acopere cel putin marile orase din tara ar fi minunat !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ar fi tare frumos! sa ne deszapezim drumurile..si poate,poate ;)

      Ștergere

Recomand

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...