24 decembrie 2011

Tutorial Tehnica Servetelului

Sambata trecuta am decorat zeci de globuri in cadrul Atelierului dedicat. A fost un curs cu notiuni introductive si elemente de baza in tehnica de decorare cu servetel, iar participantii au creat meticulos, intr-o atmosfera de colinde live (multumim Zai Apres Cafe!) si cozonac cu nuca Boromir


Este un sentiment incredibil sa vezi cum ceva frumos prinde contur sub mainile tale! De multe ori am pierdut notiunea timpului facand tot felul de chestiutze si... dupa muulte ore scurse fara sa le simt, m-am simtit atat de odihnita..ca dupa o noapte de somn.

Va prezint elementele de baza in lucrul cu tehnica servetelului:
Aveti nevoie de:

  •  pensule late [pret intre 7 si 25lei/buc]
  •  servetele cu imagini
  •  obiect ce urmeaza a fi decorat
  •  grund alb [aprox 12lei/borcan de 100ml]
  •  adeziv pentru tehnica servetelului [ aprox 10lei/borcan de 100ml]
  •  aditional: lac de crapare, patina de invechire, pasta de zapada, sclipici, vopsea etc.

Pensulele: daca decorati supratete mai mari, aveti nevoie de pensula mare, iar daca suprafetele sunt micute, alegeti o pensula mica. Dupa fiecare utilizare, spalati bine pensulele cu apa!

Servetelele trebuie sa aiba imagini de calitate: culori clare si rezolutie buna. In mod normal, servetelele cu imagini au 3straturi: 2straturi albe - ce se arunca; si 1strat cu model - ce se foloseste .

Obiectul ce urmeaza a fi decorat este indicat sa fie pregatit pentru decorare. Se da cu smirglu daca e dintr-un lemn nefinisat, iar portiunea pe care se aplica servetelul este recomandat sa fie data cu grund/vopsea de baza de culoare alba - astfel imaginea de pe servetel va fi evidentiata.
Grund/Vopsea de baza (stanga) - Pasta de zapada (dreapta)
Adezivi pentru decupaj sunt multe marci. Unii mai densi altii mai lichizi. Toti adezivii pentru tehnica servetelului se vor usca transparent!
2marci diferite de adeziv
Am avut fel si fel de experiente cu ei si m-am oprit la adezivul de la Pentart. Raportul pret-calitate este bun si se gaseste si in varianta cu sclipici.

Buuun, acum ca aveti toate materialele necesare sa ne apucam de treaba:
Decupati imaginea din servetel - cea pe care vreti sa o aplicati . Exista mai multe metode de a decupa imaginea (fiecare cu avantaje si dezavantaje), dar pt inceput, recomand sa folositi foarfeca!


Eliminati cele 2 straturi albe ale servetelului si pastrati stratul clorat (cu imagine)

Pozitionati imaginea/imaginile decupata/e pe obiectul pe care urmeaza sa il decorati (in poza: un glob). Simulati  decorul final, pentru a vedea daca va incap bine imaginile.

Dupa ce ati facut "proba", incepeti sa lipiti imaginile. Aplicati ferm adeziv cu pensula din centrul bucatii de servetel, spre margini. Servetelul va avea tendinta sa se increteasca putin, insa daca aplicati corect adezivul, imaginea va iesi neteda.

Atentie sa nu va lipiti degetele de servetelele aplicate - eu am patit la inceput asta :)
Dupa ce ati lipit toate imaginile dorite, iar adezivul s-a uscat, puteti aplica lac de crapare si patina de antichizare, pasta de zapada si alte elemente decorative.

Lacul de crapare si aplicarea sa este un subiect destul de amplu si am sa il tratez intr-un articol dedicat.

Iata ce meshtereli ne-au iesit din maini la Atelierul de Globuri:











Subscrie blogului pentru a primi articole direct in casuta de e-mail

4 comentarii:

Recomand

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...