10 iulie 2011

Dulceata de Caise

Zilele astea am facut dulceata de caise impreuna cu mama si matusa mea. Apai nu stiu atii cum fac, dar noi ne-am distrat de numa' (chiar daca curgeau toate apele pe noi de caldura). 

Nu stiu daca dulceata noastra se numeste eco sau bio ...ideea e ca am pornit manufacturarea de la scuturatul pomilor :)

Asadar, am adunat caisele si le-am clatit cu apa. Dupa ce am scurs apa cu care le-am spalat, am turnat apa clocotita peste ele - astfel le-am oparit si am putut da pielea jos de pe fructe. Am inteles ca daca se da pielea jos, dulceata are o culoare mai frumoasa (deschisa) si e mai fina ca textura. 


Samburii i-am spalat si i-am pus la uscat - abia astept sa-i sparg pt miez! (mama zice sa-i sparg cu piatra...asa cum faceam in copilarie :)))) oare sa-mi dau si peste degete cu piatra ?!- ca in copilarie.. :)))

[am avut noroc ca am fiert fructele intr-un loc bine ventilat...ca la bloc..muream evaporate sa facem dulceata]

Fructele spalate si curatate le-am pus la fiert la foc mic si din cand in cand am amestecat - ca sa nu se prinda fructele de fundul oalei.


Cand fructele incep sa fiarba, dupa o vreme, se face o spuma. Cand dispare spuma (si cam pe atunci scade  si dulceata) se face o proba - daca s-a legat dulceata.

Dulceata inca nu e legata
Se pune pe o farfurioara o lingura de dulceata. Daca se trece cu lingura si ramane "carare", atunci dulceata este legata. (limbajul de gospodina inca nu l-am dobandit, dar ma straduiesc sa-l folosesc corect :P )

In acest stadiu se pune zaharul. Fructele noastre au fost foarte dulci si aromate, asa ca am pus cam 200 -250 gr de zahar la 1kg de fruct. Depinde de preferintele fiecaruia, insa se poate verifica gustul: se pune zahar, se amesteca bine-bine iar apoi se gusta. Daca mai trebuie zahar, mai puneti. Dupa ce am pus zaharul, am amestecat ma des. Am fost atente si dulceata nu s-a prins de loc. (foc mic + cratite bune + amestecat bine). Dupa ce s-a topit zaharul, am pus aspirina zdrobita (pe post de conservant). hmmm...cred ca s-a pus 1aspirina zdrobita la 1kg de fruct. Am mai fiert, am mai amestecat, am mai ras...de astea....ca fetele :)

Borcanele le-am spalat - scurs - sters.(am intelesc ca borcanele se pot si steriliza: se pun pe o tava si se baga in cuptorul fierbinte). Am mai facut o proba pt cat e de legata dulceata si cand a fost numa' buna am pus bunatatea in borcane. Le-am inchis bine si le-am pus la dormit - acoperite cu o patura.

YUM! urmeaza sa-mi fac niste clatite :)

Acum ca proviziile sunt facute, ma bucur din plin de toate fructele de sezon! Caisele, pe langa ca sunt foarte gustoase, sunt si foarte sanatoase: sunt bombitze de vitamina C si A, beta caroten, fibre, potasiu, vitamina B, fosfor, magneziu, fier, calciu.

 1caisa (de 35g) are aproape 17 calorii.

3 comentarii:

  1. ... mmmmmmm ... ce bunatate ati facut ...

    RăspundețiȘtergere
  2. eee cais nu am...daaar cred ca pot scutura piata:))) azi o sa fac si eu vreo 10 borcanele, sunt suficiente pentru iarna :D e dulceata mea preferata (impreuna cu cea de prune si capsuni). Imi place ca nu ai pus zahar cu tona :D ;)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. sunt ingrozita de cat zahar se pune in orice [si-apoi avem probleme cu greutatea...]

      Ștergere

Recomand

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...