10 martie 2011

La joaca: Prajiturici Dulci

Dupa mai bine de 1 an de evenimente cu muuuuulti copii, am tot auzit de la parinti ca uneori nu au inspiratie ce activitate sa faca in weekenduri cu copiii lor. De aceea m-am gandit sa incep un serial "La joaca" pe care il voi publica in fiecare zi de joi - astfel ca parintii sa aiba "material" de distractie in weekend.

Puternic influentata de Atelierul de Martisoare Dulci pe care l-am facut cu Ama in 5 si 6 Martie va invit La Joaca sa faceti Prajiturici! Daca aveti prichindei de 3 - 10 ani pe acasa, va garantez ca va fi o distractie de zile mari.

Aveti nevoie de:
  • prichindel intre 3-10ani (daca vreti sa lucrati doar in familie - mama, tata, copil - va fi un timp de calitate, ce va contribui pozitiv la relatia voastra si comunicarea dintre voi; daca vreti sa invitati si copiii din vecini, va fi o activitate ce incurajeaza socializarea, dezvolta abilitatile de comunicare ale copiilor, lucrul in echipa, creste stima de sine, dezvolta coordonarea mainilor, etc.
  • sort: copiii se simt tare bine cand sunt pregatiti de lucru - ca "oamenii mari"
  • ustensile: bol de plastic, lingura pt amestecat
  • ingrediente pt Prajiturici Dulci - Chocolate Chip Cookies (am adaptat un pic reteta, pt a facilita lucrul): 10 linguri de faina pentru prajituri (ex. Boromir tip 480), 2linguri de miere (e mai sanatoasa decat zaharul), 100 gr unt, 1ou, 1/2 pliculet praf de copt, esenta de vanilie, 50gr ciocolata amaruie, 1lingura de alune maruntite
Ce trebuie sa faceti:
  • entuziasmati copilul: "hai sa ii pregatim la tata/bunica/etc. ceva buuun! ii facem surpriza, se va bucura!"
  • incalziti degetelele pentru ca trebuie pregatite pentru magie :) puteti lucra doar la 1castron - cu prichindelul titular (adultul doar asistent) sau puteti lucra in paralel - cum doriti
  • pregatiti faina: numarati impreuna 10linguri de faina - asa faceti si exercitii de mate si nici nu riscati sa uitati cate linguri de faina sunt deja puse si cate nu :)
  • adultul topeste untul (se lucreaza mai usor decat daca trebuie sa il frecati solid cu restul ingredientelor)
  • turnati untul in castronelul copilului (aici recomand discutii despre unt: din ce e facut, cum face o vacuta, cu ce altceva mancam unt, ce altceva se mai face din lapte, la ce e bun calciul etc.)
  •  peste untul topit puneti cele 2 linguri de miere (discutii despre miere: cum face albinuta, de unde aduna polenul, care e floarea voastra preferata etc.)
  • amestecati si puteti sa faceti si o vraja in timpul acesta: "ini-mini, foc si para prajituricile sa apara"
  • dati in mana copilului ingredientele ce trebuie puse: esenta de vanilie, oul, praful de copt (mai faceti cate o vraja)
  • amestecati bine, ca sa se omogenizeze ingredientele
  • incepeti sa puneti si cate 2linguri de faina apoi amestecati. daca va riscati la un pic de dezordine, puneti faina cu mana - ca si cand e un praf magic din care se formeaza prajituricile! amestecati pana incorporati toata cantitatea de faina. E posibil ca pe la lingura 8, amestecatul sa devina mai dificil - puteti da o mana de ajutor, in timp ce micutul mai face niste vraji (pt aromarea aluatului)
  • puneti ciocolata si alunele - mie in faza asta imi place sa le amestec cu mana
  • bagati la frigider 10 minute
  • in acest timp pregatiti cuptorul la 180 - 200 de grade, puneti hartie de copt in tava si..... beti un fresh de portocale sau o limonada drept rasplata pentru harnicie! bateti si palma pt o treaba bine facuta!
  • cand scoateti aluatul de la frigider, puneti cu o lingura aluat in tava de copt. gramajoarele se vor lasa la copt, tineti cont de asta si lasati spatiu intre ele - altfel va treziti cu o prajiturica mare cat toata tava :p

  • lasati in cuptor aprox 15minute
  • cand sunt gata coapte, lasati sa se raceasca si savurati-le cu un pahar de lapte. dati si la vecini/rude - copiii se vor simti foarte bine sa fie apreciati pt ceea ce au facut.

Copiii sunt un adevarat spectacol in bucatarie! Daca vreti sa va faceti o idee despre cum ii "inrolam" in bucatarie va astept la Atelierele Culinare din Timisoara

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Recomand

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...