08 februarie 2011

La masa in: Maroc

Cu ocazia organizarii Degustarii de Prajituri Marocane am fost curioasa sa aflu despre obiceiurile si eticheta marocana in cadrul unei mese. Iata ce am aflat:

Atunci cand esti invitat la masa intr-o familie marocana, eticheta spune sa nu  se merge cu mana goala. Sunt apreciate atentii constand in fructe (masline, smochine, rodii) sau dulciuri.

La intrarea in casa, invitatul se descalta [atentie - ciorapi curati! pentru ca "aromele" si gaurelele nu sunt apreciate :) ]
Se da (strange) mana stand in picioare. Am inteles ca daca femeia din casa poarta val, atunci nu se da mana cu ea decat daca intinde ea mana. Daca nu poarta val, atunci poti initia strangerea mainii.

Se spune "tbarkellah" . Cand marocanilor le place ceva, aduc multumire Creatorului. Tbarkellah inseamna  "D-zeu (Alah) este binecuvantat".  Expresia poate fi folosita cand se face un compliment de genul "sunteti un bucatar minunat, tbarkellah”. 

Este recomandat sa stiti numele tuturor aflati la masa. Nu este considerat deplasat sau nepotrivit sa intrebati despre copii, parinti, sanatate etc. 

Inainte de a incepe sa mancati mainile se spala. Masa incepe la invitatia gazdei.

Masa marocana traditionala este rotunda, se sta pe jos si se mananca dintr-o farfurie comuna, cu mana! Macarea si bautura se consuma cu mana dreapta, deoarece mana stanga este considerata murdara. Alimentele se vor lua din farfurie cu bucati de paine. Chiar daca se mananca cu mana, degetele nu se ling! Daca se serveste carne cu os, se va suge maduva din el. Sughitul este tolerat la masa, insa alte "iesiri fiziologige" nu.

Se spune  bismillah. Simbolizeaza binecuvantarea pe care musulmanii o spun atunci cand initiaza ceva (fie ca e vorba despre faptul ca incep sa manance sau incep o alta activitate). Inseamna "In numele Domnului". La finalul mesei se spune alhamdulillah. Inseamna "recunostinta Domnului" si se rosteste la finalizarea unei activitati.

Bauturile (ceaiul marocan) se bea de obicei la sfarsitul mesei, nu in timpul ei. Momentul ceaiului are un ritual specific de servire: acesta se toarna in pahare de sticla, de la o inaltime destul de mare, pentru a face "margele"

Este apreciat gestul de a te oferi sa strangi masa. O gazda buna nu te va lasa sa o faci, dar intentia conteaza!

La plecare se spune "Shokran" - multumesc-  si se strange mana tuturor.


Alte articole "La masa in:.." se gasesc in categoria eticheta
Recomand sa cititi: La masa in: Turcia, La masa in: Japonia, La masa in: Europa

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Recomand

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...