17 ianuarie 2011

Despre Pasta Polimerica

De curand am inceput sa prezint pe blog figurine facute din pasta polimerica, iar zilele trecute m-am intalnit  intamplator cu cineva care m-a intrebat incurcat "ce-i ala Fimo ?!" De aici, mi-a venit ideea unui articol pe acest subiect - ca sa se lamureasca lumea :)


Produsul se numeste pasta polimerica, iar cele mai cunoscute marci sunt FIMO si CERNIT. Este un "aluat" cu textura de plastelina, care se modeleaza iar apoi se coace in cuptor, rezultand figurine, decoratiuni , bijuterii foarte rezistente. O incursiune explicativa interesanta (in engleza) am gasit pe wikipedia - vezi aici. Informatiile sunt interesante pt curiosii despre compozitia pastei, istoric, tehnici de lucru etc.

Eu m-am indragostit de pasta asta la inceputul lunii ianuarie (2011) si va pot spune ca:
  • in gama Cernit sunt o multime de culori, unele au si particule sclipicioase, sau sunt fluorescente sau translucide (un pachet (ca cel din imagine) de 62 gr costa aprox 6,5 lei)
  • pasta se framanta in mana, ca sa se inmoaie - daca ai mainile reci (ca mine) ia o vreme pana obtii textura ideala pt modelat :) Daca ai mainile uscate, crema hidratanta ajuta!
  • aluatul si figurinele le lucrez pe hartie de copt - nu se lipesc, le poti muta usor in tava, se scot de la cuptor foarte usor!
  • in general, pasta nu murdareste mainile, insa sunt nuante care raman un pic pe mana si recomand spalarea mainilor la schimbarea culorii (ex. am lucrat rosu, iar cand am trecut la alb, s-a colorat usor pasta)
  • timpul de coacere si temperatura sunt trecute pe ambalaj - ele difera in functie de marca
  • dupa coacere se da cu un strat de lac (lucios sau mat) pe figurina pt ca o protejeaza de murdarire
[ lista aceasta de "tips" o voi actualiza pe masura ce descopar secretele pastei polimerice :) Sugestiile sunt bine'venite ]


Pana acum am facut din Cernit:

5 comentarii:

  1. Multumesc mult, Camelia. Mi-ar placea sa incerc si eu sa-mi fac niste cercei(merge, nu? ), dar te mai deranjez putin. Sarmulitele de unde le iau si cum se numesc?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mai multe informatii utile precum si tutoriale Fimo gasesti aici: http://cameliaminisan.blogspot.ro/p/fimo.html

      Magazine aici: http://cameliaminisan.blogspot.ro/2011/07/e-magazine-de-hobby.html

      Spor!

      Ștergere
  2. Buna,am tot citit in ultima vreme despe fimo, as vrea sa ii fac fetitei mele niste tacamuri, o cana si un bol , insa am o nelamurire cum se lipeste pasta fimo de (inox/ceramica), multumesc mult!:*:*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pt lipire se poate folosi Fimo lichid [http://cameliaminisan.blogspot.ro/2011/11/fimo-lichid-esec-total.html]

      Pt a lipi diverse figurine pe un bol se foloseste super-glue.

      Am tot vazut tacamuri imbracate in Fimo, dar eu nu recomand! daca se rupe/dezlipeste figurina si e inghitita de copil? Plus ca nu stiu cat e de ok sa stea un copil cu polimerul in gura (in caz ca roade/linge lingura).

      Dupa kg de Fimo modelate..iti pot spune ca eu personal fac o reactie alergica pe fata si ma irita in special vaporii ce se fac la copt. Nu stau cu nasul in ei, insa cand deschid cuptorul..sunt prin preajma...

      Ștergere

Recomand

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...