03 iulie 2014

Zakynthos - prima si ultima data aici

Plaja Navagio
Credeţi sau nu în bănuţii cu dorinţe aruncaţi în fântână, treaba voastră! Ce ştiu eu, este că bănuţul meu cu "dor de ducă" din Fontana di Trevi (Roma) îşi face treaba nu glumă, aşa că printre hoinăreli, am fost şi la mare. 

2014 se arată a fi anul călătoriilor, iar din şirul lor vreau să vă povestesc una-alta despre Zakynthos - Grecia.

Înainte de orice, vreau să clarific faptul că ceea ce am să vă povestesc este experienţa mea în Zakynthos şi nu încerc să vă conving de ceva. Vă îndemn să evaluaţi insula după propriile criterii şi filtre.

Noi ne-am orientat cu alegerea destinaţiei, ţinând cont de următoarele: Europa, zbor direct (Timişoara - Destinaţie), mare cu apă albastră, nisip fin şi alb, opţiune de party-uri dar şi de linişte, buget mediu (drum-cazare). După un tur de agenţii de turism, Zakynthos ne-a fost prezentată ca fiind locaţia perfectă pentru ceea ce ne doream, iar la o căutare Google, pozele sunt incredibile şi review-urile (majoritatea) pozitive. Cu pliantul într-o mână şi biletele în cealaltă, zâmbetul pe buze şi marea în gând am făcut bagajul de vacanţă şi am plecat....


...ajunşi la destinaţie  - staţiunea Laganas de pe insula Zakyinthos - ne-am cazat şi am pornit în recunoaştere... Ce a urmat, a fost departe de aşteptările pe care ni le-am creat... 

Intrăm pe plajă, iar eu - ca de fiecare dată când ajung la mare - mă descalţ de cum se termină asfaltul! Ca să prind fiecare firicel de nisip, să mi-l dau printre degete şi să-mi adâncesc picioarele în el. Asta e plăcerea mea.. ador senzaţia, îmi dă senzaţia supremă de vacanţă! Şi, aşa desculţă, cum spuneam, pornim pe plajă...şi dau din degeţele aşteptând să vină nisipul fin...şi mergem şi mergem şi mergem şi ajungem în Kalamaki - staţiunea următoare - şi nisipul de vis din pliante nu mai apare.... Apar în schimb muuulte scoici, apoi muuulte alge eşuate (la fel era şi apa..pliiină de alge). Şi prin muuulte mă refer la grămezi. Plaja mult dorită şi aşteptată (fină şi primitoare în pliante), este în fapt o fâşie îngustă de nisip bătucit, plină de scoici şi alge în zonele nerevendicate de vre-un restaurant/ beach bar... Între Laganas şi Kalamaki, în zonele de plajă cu nisip uşor mai afânat este interzis să te aşezi, datorită broscuţelor ţestoase ce depun ouă acolo. Nici în cel mai pesimist scenariu de vacanţă nu mi-aş fi imaginat că în Grecia există staţiune turistică fără nisip.. Discutând cu un localnic, am înţeles că plaja arată astfel din două motive majore: 
  1. restaurantele de pe plajă se aprovizionează intrând cu maşinile pe acolo, drept urmare nisipul se tasează foarte tare
  2. marea a înaintat foarte mult, astfel că plaja este mult mai îngustă decât era acum câţiva ani. Am şi văzut un hotel care ajungea cu primele trepte direct în mare..
Dincolo de plaja fără nisip, nici la capitolul "lucruri de făcut" nu am fost impresionată. În afară de plimbări cu barca (obs. eu am rău de mare, deci..no), hidrobicicleta şi snorkeling, alte opţiuni nu ţi se ofereau. De unde volei, concursuri pe plajă, plimbări pe banană şi alte grozăvii "marine".. 

Viaţa de noapte este pestriţă, mulţi adolescenţi englezi plini de alcool, însă cluburile nu m-au dat pe spate prin apariţie. Duduia muzica în ele şi era o hărmălaie generală când treceai pe stradă. M-a mirat partea asta deoarece într-un alt concediu în Grecia, cluburile m-au impresionat prin felul în care arătau (chiar peste nivelul celor din Italia - coasta de est).

În materie de preţuri, ele sunt aliniate celor de la mare:
- închiriat maşină: de la 40Euro/zi + combustibil
- bilet de autobus până în oraşul Zakynthos: 1,60 Euro
- pâine 1 Euro
- Gyros: 2 - 5 Euro
- Salate: 5-7 Euro
- Dejun: 4-6 Euro
- Prânz/Cină: 8 - 20 Euro
- Meniuri de peşte: de la 12 Euro
- Bere: 2 Euro în magazin, 3-4Euro în restaurant
- Pahar Vin: 4-5 Euro în restaurant.
- Alcoolul din cluburi este ieftin: 0,5 Euro un shot şi cocktailuri la câţiva euro.

Vă puteţi imagina ce dezumflaţi ne-am întors la hotel în prima zi, după expediţia de recunoaştere.. După un şir de "mai bine mergeam în Spania...sau Italia..sau...grrrr" concluzia a fost că refuzăm să ne stricăm săptămâna de vacanţă şi că alegem să căutăm lucrurile bune în toată povestea asta! În tot răul, întotdeauna e şi un bine!


Şi bine am făcut că am ales să fim pozitivi! 
Am experimentat bucătăria grecească şi am făcut curcubeu pe cerul gurii la cât de bune au fost unele preparate. Vă recomand să vă opriţi la restaurantul Cool Peppers şi să încercaţi Feta Meli (brânză feta în foietaj cu miere şi alune), Sizzling Fajitas (e o porţie uriaşă), pastele, salatele sau homarul (asta dacă sunteţi dispuşi să plătiţi aprox.100 Euro/3pers pentru el). În opinia mea, restaurantul acesta este printre cele mai bune de pe plajă, iar locaţia şi servirea sunt impecabile. Dacă ajungeţi în Kalamaki, să treceţi pe la Taverna Zante şi încercaţi legume la grătar cu brânză halloumi - sunt cele mai bune pe care le-am mâncat în viaţa mea (well...până acum)

Pentru plajă, zona dinspre port este bună. Nu e chiar aşa aglomerat, iar apa este curată (fără scoici sau alge) extrem de limpede, caldă şi cu intrare lină. Plaja e greblată, iar paturile de soare sunt gratuite, în baza consumaţiei de bar.

Cam atât. Săptămână a fost minunată, pentru că am fost lângă cine trebuie, însă insula în sine nu a fost la deloc la nivelul aşteptărilor (aşteptări create în mare parte de pliantele turistice) Vă las pe voi să vă convingeţi. Eu cu siguranţă nu mai trec prin Zakynthos! Prefer staţiunile amenajate civilizat, cu nisip pe plajă, duş la ieşirea de pe plajă, zone de agrement şi lucruri interesante de făcut.

Camelia

3 comentarii:

  1. Imi pare rau Camelia de experienta ta neplacuta. Eu sunt un mare fan Zakynthos dar trebuie sa sti ca sta excelent la plaje salbatice, cu pietre, fara nisip, de ex limnionas, roxa. Sunt si plaje cu nisip fin si apa lina dar nu in laganas. Trebuie documentata putin excursia inainte. Si eu consider ca fara masina nu faci nimic...

    RăspundețiȘtergere
  2. Hello! Am ramas surprinsa la ce am citit despre vacanta ta in Zakynthos... Eu am mers acolo la inceputul lui iunie, am stat 10 zile si mai perfect de atat nu putea fi. Culmea e ca am stat tot in Kalamaki, si plaja e destul de lata si lunga. adevarat ca nu aveai voie sa te asezi la mai mult de 2m de tarm, ca erau cuiburi de broscute, dar nici vorba de zona unde sa nu-ti poti aseza un prosop. Adevarat ca am fost cu masina proprie, ceea ce a fost un avantaj la costuri (nu am mai inchiriat ceva) si am vizitat toata insula. Am cautat plaje salbatice, am ajuns prin fel de fel de locuri superbe. Exceptand 2 zile cand au fost putini norisori pe cer si am profitat vizitand insula, in rest am facut plaja in diverse locuri. Am optat si pentru o croaziera in jurul insulei (25 euro de persoana) si am facut baie in locuri de vis. Sunt pozele postate pe contul meu. Adevarat ca fiecare are propria parere, si daca adunam 10 persoane, probabil ca fiecare va zice altceva. Eu una zic ca merita din plin vizitata insula. Am mers cu hidrobicicleta si am vazut broscutele inotand sub noi. Chiar e deosebita in privinta asta. Ne-am documentat foarte mult pana sa alegem destinatia, si apoi cu ce sa ne umplem timpul acolo. Timp sa ai sa vezi tot. Insula frumoasa este si Thassos, daca nu ai vizitat-o, ti-o recomand. Am mers de 2 ori acolo si intentionez sa mai merg. Asta ca e mai aproape de "casa", fata de aprox 1300 km pana in zakynthos. Cu avionul e acelasi lucru, tot 1h sau 2h faci pana pe insula. Imi pare rau ca vacanta ta nu a fost aproape perfecta (nimic nu e perfect pe lumea asta), dar sper ca daca, cumva, vei mai ajunge in viitor in zakynthos, sa o poti vedea cu ochii cu care am vazut-o noi: frumoasa, putin salbatica si plina de oportunitati de petrecere a timpului... Numai bine!

    RăspundețiȘtergere
  3. deci am ales bineThasoss...am fost anul acesta a fost super...plaje multe si superbe, mancare buna

    RăspundețiȘtergere

Recomand

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...