23 iulie 2012

Ceramica de Corund

Iozsa Lajos - mester olar din Corund
Weekendul acesta am fost la Corund, cel din judetul Harghita - vestit pentru vasele din ceramica. Satul in sine e plin de casute (comerciale) din lemn cu standuri de vanzare.... Printre multele astfel de casute am zarit, in josul drumului, o poarta mare si frumoasa plina de farfurii si am simtit eu ca acolo trebuie sa fie ceva special. Ne-am intors din drum si am intrat. Am dat peste Ioji-baci, un bunic de 74 de ani... printre ultimii mesteri olari autentici din Corund. El face vasele, iar sotia lui le picteaza. A fost primitor si simpatic - ne-a aratat locul unde arde vasele si mi-a spus cu mandrie ca el este si maestru de ceremonii la nunti - si am vazut si cartea pe care a scris-o despre traditii si obiceiuri de nunta din Corund!


Corundul [Korond] Este una din cele mai mari comune ale judeţului Harghita, cea mai renumită aşezare a Ţinutului Sării. Numele de Corund e inseparabil de ceramica populară, fiind unul din centrele olăritului popular din Transilvania.Pe lângă tradiţionalul olărit ei se ocupă şi de prelucrarea lemnului, de produsele din iască şi de comerţ ambulant (pe vremuri cu căruţe, astăzi cu automobile). Materia primă pentru olărit, lutul de bună calitate, se extrage de lângă pârâul Săcădat, care curge pe partea vestică a satului. Satul a avut cândva şi mină de aragonit (azi zonă protejată) şi un ştrand cu apă minerală (în zilele noastre aici au loc tradiţionalele târguri de ceramică). Corund se situează lângă drumul naţional 13A, la 11 km de Praid, 18 km de Sovata, 29 km de Odorheiu Secuiesc şi 80 km de Miercurea-Ciuc. Izvoarele de apă minerală au un rol important în viaţa satului. Izvorul "Diómáli" se află la ieşirea estică a satului, lângă drumul 13A. Apa minerală bogată în fier atinge debitul de 10.000 litri pe zi; este recomandată pentru bolnavii de afecţiuni gastro-intestinale, precum şi celor care suferă de anemie. Izvorul "Szőlőmáli" izvorăşte în hotarul estic al satului. Apa este bogată în bicarbonaţi, clor, magneziu şi calciu. Izvoarele "Cseredombi" şi "Erzsébet" izvorăsc la est de mina de aragonit, la 800 de metri de drumul naţional, având apă sărată şi bogată în fier. 

Biserica unitariana

Se află la est de drumul principal (la stânga), în strada care duce la piaţă, pe o moviliţă. Este înconjurată de zid fortificat din piatră. Orga bisericii a fost construită în 1822. În Cimitirul unitarian găsim monumente funerare cioplite din lemn, numite "kopjafa", produse minunate ale artei populare, obiecte sculptate simbolizând bărbatul, femeia sau copilul. 

Biserica romano-catolica

Se află la sud de drumul principal (la dreapta) în apropierea şcolii, pe malul drept al pârâului "Kebelet". A fost construită în 1911. Din vechea biserică construită în stil gotic au rămas doar câteva pietre sculptate zidite în gardul care înconjoară biserica. Monumentul memorial aflat în vechiul centru al comunei a fost înălţat în cinstea eroilor căzuţi în cele două războaie mondiale (este opera sculptorului Clujean Benczédi Sándor). 

Izvorul sarat de la Corund

Izvorăşte lângă drumul DN 13A, în partea dreaptă a pârâului Corund, în aşa numita "casa cu sare". Folosirea apei a fost reglementată încă din timpul domniei împărătesei Maria-Terezia, astfel că în fiecare zi de miercuri cei de la Corund aveau dreptul de folosirea apei, iar în zilele de sâmbătă cei din comuna Atia. Apa a fost pusă în butoaie de lemn, cărate cu căruţă, fiind folosită în gospodării, cât şi pentru animale. Cei de la Corund, extrăgeau sarea din apa prin fierberea apei şi schimbau sarea obţinută cu cereale în satele vecine. 

Apa minerala de la Corund

Pe locul băilor de odinioară - în secolul al XIX-lea una din cele mai cunoscute băi din Transilvania - găsim azi numai Cabana Árcsó şi două izvoare cu apă minerală cu debit redus, la 1,2 km nord de centrul Corundului. Apa mezotermală, cu un debit de 25.900 l/zi practic a dispărut în urma efectuării unor foraje de adâncime în anii 1950, debitul maxim măsurat azi fiind de doar 4000-4300 litrii pe zi. 

Pe acest loc, între podul de pe pârâul Corundului şi Cabana Árcsó se ţine, începând cu 1978 una din cele mai importante târguri de ceramică populară din ţară, "Târgul de ceramică de la Arcio". Târgul, care are loc în primul weekend din luna august este ocazia cu care meşterii olari din Corund şi de pe tot cuprinsul ţării îşi prezintă produsele. Târgul - care în acelaşi timp este şi un festival al artei populare - beneficiază de un juriu atent format din specialişti recunoscuţi din domeniu, este o ocazie unică de achiziţionare a produselor de artă populară autentice, de o rară frumuseţe.

[sursa info - aici]

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Recomand

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...