12 septembrie 2011

Recomandare: Pantofi pentru Sport

Cand am hotarat sa alerg structurat si regulat, primul lucru pe care l-am facut a fost sa-mi cumpar echipament pentru sport: pantofi, pantaloni, lenjerie etc. In ceea ce priveste pantofii, pe piata exista muuuuuulte modele si esti tentat sa-ti alegi perechea care iti incanta ochiul si/sau portofelul.....insa corect se alege perechea care se potriveste picioarelor tale (si sportului pe care vrei sa-l faci)!

Acum cativa ani am vazut un documentar pe Discovery, realizat impreuna cu Asics si American Podiatric Medical Associasion (APMA). Documentarul trata subiecte precum forma picioarelor, modul in care ne miscam, tehnologia utilizata in pantofii Asics etc. Concluzia: exista 3 tipuri de picioare - in functie de arcuirea talpii, iar pantofii trebuie sa ofere o sustinere adaptata piciorului tau pentru ca astfel iti cresc performanta si te protejeaza de suprasolicitarea/accidentarea incheieturilor. Pe langa arcuirea talpilor, Asics tine cont si de felul in care calci cu calcaiul - spre interior sau spre exterior. 

Am vazut lume ce alearga pe banda in sosete...sau in tenisi...sau in pantofi de sport nepotriviti (de mers pe strada si nu speciali pt running). [nu va mai spun ca asta se combina si cu alergat aiurea...fara program, fara tehnica, fara-fara-fara...] Abordarea aceasta a alergatului, in cel mai bun caz nu duce la rezultatele asteptate, iar in cel mai rau caz duce la accidentari.... iar frustarea "alergatorului" este cu atat mai mare cu cat poate spune "merg la sala, alerg de ma rup in doua..mi-am distrus si incheieturile...si, in zadar... n-am slabit/nu ma simt bine/etc...nu am rezultatele dorite..mai bine ma las si accept situatia"
Asics Gel Galaxy
Eu mi-am cumparat 2perechi de pantofi: Nike Running si Asics Gel...diferenta intre ei este enorma! Asics'ul e in topul preferintelor - imi vin bine pe sub glezna, imi tine piciorul perfect (fara sa ma stranga) de la calcai pana la degete, iar gelul din talpa parca te imbratiseaza. Asics nu sunt tocmai ieftini...i-am cumparat cu 150lei [erau redusi -50%] si pot spune ca am facut o afacere...erau modele si cu 700lei, insa isi merita banii!

Am fost atenta si la sosete si lenjerie - le-am luat speciale pt sport: cu elastic moale si cusaturi ce nu te deranjeaza cand alergi.

Nu inchei post'ul inainte sa va spun si despre geanta de sport - care imi place tot mai tare! :)
Sala este la 10minute de mers pe jos, asa ca o geanta clasica (dreptunghiulara) imi e incomod de purtat - am vreo doua..si ma seaca cum balangane pe langa mine, trebuie sa mi-o trec pe diagonala, ma taie la umar etc. Acum vreo 3ani mi-am cumparat si ghiozdan: foarte confortabil de purtat (mai ales cand te intorci rupt de la sala), insa trebuie sa indes in el prosop, pantofi, echipament etc.

Geanta tip sacosa imi place pentru ca :
  • ma deplasez comod cu ea
  • e impermeabila chiar daca ploua nu se uda nimic din ceea ce e in ea
  • incap lejer in ea: hainele, pantofi, slapi, 3prosoape, gel de dus, portofel etc... :)
  • se inchide cu fermoar
  • mi-am luat-o pe negru si pot sa o port si in alte contexte
Voua ce articole de sport va plac si imi recomandati sa incerc?

6 comentarii:

  1. Eu tot Asics am ales. Am gasit atunci un soi de oferta cu 2 la pret de 1 pereche. Insa au trecut 2 ani si inca n-am schimbat prima pereche. Initial n-am acordat atentie incaltarilor, dar dupa alergari de 7-8, uneori 10km aveam picioarele pline de rani. Bineinteles ca asta s-a rezolvat cand am luat incaltarile speciale. Lectia nr 2 pe care am invatat-o pe pielea mea, dar vad ca tu o stii deja: da, conteaza enorm si sosetele :)

    In afara de ce ai scris tu eu as mai adauga bustiera pentru alergat. Acum vreo 7-8 ani sotul meu mi-a adus din state o bustiera Champion pentru sport si tot de-atunci am luat microbul: cand fac sport nu trebuie sa miste nimic in partea superioara (ceea ce e si corect - eu mor cand vad la sala fetele carora le tresar sanii goi sub tricou - pe cat sunt acum de ridicati, pe atat de lasati or sa fie in scurt timp din cauza asta). Bustierele astea sunt foarte robuste, din material gros sau in mai multe straduri si tin strans fara a deranja. Inca mai folosesc prima bustiera dupa atatia ani si e impecabila. Cand s-a deschis Champion si in Romania mi-am mai luat inca una. N-am mai gasit nimic care sa se compare cu ele la alte companii specializate in echipament. Sunt, bineinteles, scumpe (pe ultima cres ca am dat cam 125-130 lei), dar daca ajungi sa le porti ca mine 7-8 ani (in situatia in care le utilizez foarte des) as zice ca merita investitia.

    Succes!

    RăspundețiȘtergere
  2. Ai dreptate! Eu la bustiera am facut economie in sensul ca mi-am luat-o speciala pt sport, dar sunt din cele ieftine -cateva zeci de lei bucata... La "dotarea" mea cupa A,...nici n-am ce baga in bustiera aia :))) In articol nu am detaliat echipamentul,insa pt cineva care se antreneaza bine si se munceste chiar conteaza cum sunt sustinuti mushii si cum se evapora transpiratia. La capitolul haine...Adidas ClimaCool e nr.1la mine

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu daca alerg in casa tin mai putin cont la haine. In partea superioasa port doar bustiera, pantalonii sa fie strimti (nu suport ideea de a alerga in pantaloni largi). Am atat colanti din bumbac, cat si pantaloni din fibre mai speciale. Cei din bumbac se "consuma" imediat pentru ca am pulpele mari, dar de o pereche de Nike din nu stiu ce fibra tin tot de vreo 7-8 ani si inca sunt in perfecta stare :)Am si eu si o pereche de pantaloni ClimaCool - f rezistenti si ei si faini pentru asa activitate.

    RăspundețiȘtergere
  4. Excelent articolul...Ce parere aveti de acest model asics aparut in aprilie 2012? http://www.adidasisport.com/asics-gt-ii-super-red-2-0-adidasi-sport-femei/

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. arata bine, dar fiind din piele intoarsa nu cred ca i-as purta la alergat - la km 8, cand curg toate apele pe mine, vreau pantofi cu ventilatie prin panza - sa intre cat mai bine aerul

      Ștergere
  5. Eu rar gasesc niste pantofi sport care sa mi se potriveasca exact scopului.

    RăspundețiȘtergere

Recomand

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...