04 septembrie 2011

Provocarea "Trup de Zana (Buna)"

2011 este un an cu totul special in viata mea...s-au intamplat o multime de lucruri, am facut alegeri ce mi-au schimbat [in bine] starea de spirit, modul de a trai si de a fi. Ca si consecinta a starii mele de bine, prin luna iunie am spus "vreau o provocare!"[personala, nu profesionala]...si provocarea a venit! In iulie am fost la mare... si imi venea sa ma ingrop cu totul in nisip cand vedeam cum se vad picioarele fetelor care fac miscare si a celor care nu fac.... eu eram in categoria "Pui de Gostat" - alba, slaba si moale :))))

Povestea greutatii mele este un pic mai lunga si implica vreo cateva persoane cu o contributie directa. in fluctuatia de kg... Nu am sa va spun detaliile, ci doar ceea ce conteaza in contextul Provocarii "Trup de Zana Buna" :
- 2003 - 2005: mi-am schimbat total stilul si ritmul de viata pentru ca am venit la facultate, iar lucrul acesta s-a vazut in special pe cantar: de la 57 kg in 2003, am ajuns la 68kg in 2005. Au fost mese luate la ore aiurea, gustari pline de zahar [cu aport caloric...nu si nutritiv], ciugulite in fuga (intre cursuri) si muuuuuulte dulciuri.
- 2006: a fost anul in care am slabit si m-am simtit extrem de bine. Nu mi-am propus sa slabesc, pur si simplu mi-am schimbat stilul de viata datorita contextului si prietenilor, iar kg au inceput sa dispara ca si consecinta a acestor lucruri. Apoi am avut parte de  sustinere si incurajare  eficienta si am ajuns la 57kg, insa NU prin infometare ci prin mers la sala de sport, aerobic, mese principale fara gustarile dintre ele.
- 2007 - 2008: a fost o perioada foarte aglomerata ca si volum de munca si nu am mai facut miscare. Nu m-am ingrasat insa ca si tonus fizic m-am "ramolit".
- 2008 -2010: Intentia buna [dar prost exprimata si aproape obsesiva] a cuiva pentru a ma incuraja sa reiau miscarea, m-a dus aproape de pragul anorexiei. Am ajuns la 51kg, la o inaltime de 1,74m. Eram uscata, piele si os..si nu ma simteam de loc bine! Toate hainele atarnau pe mine si mi se parea ca sunt gata sa ma ia vantul sau sa ma dizolv la ploaie...A fost o experienta foarte frustranta...in care desi aschimodie..m-am simtit aschimodie grasa...

- 2011: anul acesta cred ca s-au aliniat favorabil niste stele si planete pentru ca pe multe planuri  ale vietii mele, am avut parte de "revelatii". In ceea ce priveste greutatea ideala, am hotarat ca EU voi decide cate kg ma fac sa ma simt bine [si sub ce forma le doresc distribuite]. Poza de mai sus am postat-o pe Facebook si eram curioasa de feedback - unii zic ca am fost ok la 68kg, pe cand altii spun ca 50 si un pic de kg ma avantajeaza. Probabil este o chestiune ce tine de "gusturi". Daca ne uitam la TV atat Beyonce (o femeie voluptoasa) cat si Victoria Beckham (o scobitoare pe tocuri) sunt considerate femei extrem de frumoase si sexy, chiar daca sunt tipare total diferite.

Toata povestea asta a inceput ca o gluma a "trupului de zana buna (da' buna rau!) :))) o provocare pe care o multime de "semne" m-au indemnat sa o accept. S-a produs clickul, asa ca spun: vreau 55 - 57 kg ,conditie fizica buna si tonus muscular, vreau sa stea carnea tare pe mine! gata cu "puiul de gostat" :)))

Argumentele pentru a face miscare [sport] sunt multe si difera de la persoana la persoana:
  • unii vor sa slabeasca
  • sa arate bine [stiti voi...muschiulosii aia cu patratzele], 
  • sa aiba un stil de viata sanatos
  • altii isi doresc un context de socializare [ex. daca te muti intr-un oras nou, sala de sport e cea mai la'ndemana sa cunosti oameni si sa te imprietenesti cu ei] 
 ...probabil ca mai sunt si alte argumente....dar cred ca intelegeti ce vreau sa spun.
Argumentul meu pentru miscare este ca vreau sa am un tonus muscular bun [stiu ca la 40-50-60 de ani imi voi multumi pt efortul depus acum], iar provocarea reala a "trupului de zana buna" este ca in 2012 vreau sa particip [glorios] la un Maraton (de amatori). Astfel toti km alergati in acest rastimp capata o directie si o motivatie. Yup...este un obiectiv pe care il anunt public! pentru ca asa imi iau un angajament oficial si e mai greu sa dau inapoi :)

Azi se implineste 1saptamana de cand alerg zilnic....si va spun sincer ca este de 1milion de ori mai usor sa nu mananc ciocolata/inghetzata/prajitura/friptane sau orice alta restrictie alimentara impusa de o dieta...decat sa respecti disciplina orei zilnice de alergare.... In fiecare dimineata imi gasesc scuze si motive pentru care sa nu merg la alergat....dar ma duc! Sunt mai presus de lene! :) Ma urc pe banda si alerg conform program [sunt in perioada de "incalzire", alerg doar 5km....]

Va mai spun si ca ma nadushesc toata [curg apele pe mine de parca as fi facut dus], mi se taie rasuflarea, simt ca nu mai pot si m-as opri pe la km 3,5..., abia ma tarasc acasa si am febra musculara a doua zi [cand e si mai dureros sa o iei de la capat]. Antrenamentul e fizic insa este si intr-o foarte mare masura psihic. Tot respectul meu pentru sportivii de performanta! Eu ma frang toata la un efort de 1% din efortul lor....

PS.  "Trup de Zana" are o mica poveste ce a plecat de la faptul ca in cateva party-uri am intruchipat cate o Zana Buna :) si m-am gandit ca putin umor e bine-venit in provocarea asta :)

Lansez tuturor aceasta provocare [fie ca aveti sau nu vre-o frustrare legata de cantar]! Atentie insa,  daca o acceptati, trebuie sa alergati corect si sa tineti cont de:

  • starea generala de sanatate  (ex. eu am dureri de spate si inainte sa ma apuc de alergat am fost la ortoped, mi-am facut RMN etc.)
  • pantofii in care alergati: trebuie sa fie speciali pt running (am vazut lume in sosete sau in tenisi...si iti poti face mult rau asa). Tot echipamentul este important si e recomandat sa fie pt alergat, insa pantofii sunt cei mai importanti! Nu e fitza, nu e snobism, pur si simplu te protejeaza de accidente [sau incheieturi distruse, in cazul pantofilor] si iti ofera confort [am simtit pe pielea mea cum e sa ai echipament ClimaCool ce absoarbe umezeala, comparativ cu bumbac simplu...in care simti ca te topesti si te sufoci... 
  • program: este important sa va acceptati conditia fizica si sa incepeti progresul plecand de la ea. Apelati la instructorul din sala sa va faca programul de exercitii - de aia se afla acolo!
  • alimentatie: alimentatia este foarte importanta in obtinerea rezultatelor. Eu nu sunt in masura sa dezbat acest subiect acum, insa stiu ca nutritionistul mi-a facut o schema alimentara personalizata! Ce va pot spune cu certitudine este ca sucurile [Cola, Cappy, etc.] sunt pline de zahar si nu fac bine....mancatul in fuga - de cele mai multe ori pe strada [cornuri, shawarme, burgeri] ingrasa!....

Subscrie blogului pentru a primi e-mail cu articolele publicate!

2 comentarii:

  1. Mult succes, Camelia! Stii ce-am facut eu ca sa ma scap de scuze? Mi-am luat banda de alergare acasa :) Un calcul simplu mi-a spus ca ii voi amortiza costul in aprox. 1.5 ani de abonamente la sala.

    Anii aia au trecut, banda e foarte functionala si eu mi-am crescut rezistenta de alergare si tonusul foarte mult. Din pacate si kg. pentru ca sportul nu este suficient.

    Dar daca ai spatiul necesar pentru o banda, e o investitie excelenta in sanatatea ta :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna,

    imi poti spune la ce nutritionist ai mers?

    Multumesc

    RăspundețiȘtergere

Recomand

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...