05 aprilie 2011

Experienta Budapesta

In ultimele saptamani am avut ocazia sa descopar Budapesta [dintr-o perspectiva pe care nu mi-as fi dorit-o niciodata: prin spitale.] Nu sunt eu bolnava, insa asupra unui membru al familiei  s-a ridicat un semn de intrebare grav si am ales Budapesta pt diagnosticare.

Ca urmare a experientei avute, vreau sa va impartasesc cateva informatii utile - mai ales pt cititorii aflati in aceeasi situatie. Asadar, daca sunteti in cautarea unui centru oncologic, in Budapesta exista Institutul National de Oncologie (in limba maghiara Országos Onkológiai Intézet www.oncol.hu

Inainte de a va vorbi despre Institut - si organizarea lui - vreau sa va atrag atentia ca parcarea masinilor pe strada trebuie platita! Altfel luati amenda (ca mine, in prima zi - aproape 5.000Ft) In preajma Institutului parcarea costa 320 ft/ora (cam 5lei/h) si se plateste la "parcomate".
Puteti plati minim 15minute - maxim 3ore. Plata se poate face cu monezi, cu cardul sau prin SMS - eu va recomand monezile. Va trebuie forinti de metal (monezi) si ii bagati in "parcomat". Pe ecranul aparatului, pe masura ce introduceti monezi, va apare ora pana la care puteti sta cu banii deja bagati. Cand ati ajuns la perioada estimata, apasati un buton verde si asteptati chitanta pe care trebuie sa o puneti in masina - la vedere (pe bord). Daca nu aveti destule monezi, in receptia spitalului (cladirea 14) exista un aparat care va schimba bancnota in monezi - WOW! daca nu va descurcati, rugati pe dl. de la chioscul de ziare din receptie sa va ajute - e foarte amabil!

Harta Institutului National de Oncologie din Budapesta
Institutul e situat in partea de Buda a orasului, langa gara de sud (numita in maghiara Budapest Déli pályaudvar sau prescurtat Deli Pu.) Institutul are multe cladiri, insa peste tot gasiti harti, iar angajatii spitalului sunt foarte amabili (si majoritatea stiu engleza!). 

Pentru consult - analize procedura este urmatoarea: va programati la dr., acesta va face o fisa si va trimite la analize. Cu fisa aceasta mergeti in cladirea 14, luati un numar de ordine pt ghiseul nr.1  (numit felvétel )- aici vi se calculeaza costul analizelor. Cu hartia primita aici, va intoarceti la dr. ca sa o semneze, dupa care mergeti cu hartia semnata la caserie. (nu va speriati, mai mult de 5minute nu asteptati la aceste ghisee!) Dupa ce aveti factura platita, mergeti sa vi se faca analizele/investigatiile necesare. Totul se transmite electronic - ceea ce e bine pt ca nu trebuie sa mergeti la laborator sa va ridicati rezultatele - aceste se trimit automat doctorului!

Costul spitalizarii variaza intre 15.000 - 30.000 ft/zi. Pot spune ca la 30.000 ft/zi (aprox 460 Lei) pacientul primeste camera de 1persoana cu baie si dus, aer conditionat, TV, 3mese (bune!) pe zi. 
NU se poate plati in Euro, doar in Forinti!

Va recomand sa va traduceti in limba maghiar eventuale documente/buletine de analize pe care le-ati primit in Romania - dr. se va uita pe ele si e muuuult mai usor (pt toata lumea) sa nu va loviti de bariera lingvistica.

Daca trebuie sa ramaneti peste noapte, sunt multe hoteluri si pensiuni in apropierea Institutului! Foarte aproape sunt:
- Hotel Mercure Buda (website aici), 
- Hotel Novotel, 
- Charles Hotel (www.charleshotel.hu)
- Unikum Panzio (http://unikumpanzio.hu/)

sau cautati alte unitati aici: www.budapest.com/accommodation.en.html

Aveti grija la hotii de pe strazi! E plin de dubiosi si boschetari! - chiar si in zone centrale

Pana in acest moment, serviciile medicale au fost ireprosabile, doctorii au avut consideratie pt pacient! si e foarte curat! Cu toate astea...Budapesta nu este un oras in care mi-as creste linistita copiii....

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Recomand

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...