31 iulie 2010

Despre "eticheta" la masa

Nimeni nu s-a nascut invatat, iar bunele maniere sunt o expresie a politetii si a educatiei (si nu a snobismului sau a fanfaronadei). Ideea e sa te simti bine si degajat (nu stresat sa respecti toate regulile) intr-un context civilizat, iar in plus, este un excelent exercitiu pentru situatiile in care vrei sa faci impresie buna - o masa luata cu seful, o cina romantica etc.


Cateva reguli de eticheta la masa:
  • Servetul: dupa ce te asezi la masa, iei servetul, il despaturesti si il pui in poala ( impaturit in 2). Nu se pune servetul la gat (pe post de bavetica). Nu se pun in poala servete de hartie. In restaurante formale, servetul se pune de catre ospatar. Daca servetul cade pe jos, acesta nu se ridica! Se cere altul. La sfarsitul mesei, va fi folosit sa te stergi la gura (prin tamponare) si se pune langa farfurie, in partea dreapta. Nu se va mototoli si nici nu se va impaturi. Daca te ridici de la masa, in timpul mesei, servetul se lasa pe scaun.
  • Tinuta: la masa se sta drept, nu se pun picioarele sub scaun, dar nici nu se intind pe sub masa. Nu te atarni de spatarul scaunului, iar bratele si coatele nu se tin pe masa. Pozitia corecta a mainilor este ca in repaos, bratele sa fie lipite de corp, iar incheierurile mainilor sprijinite de marginea mesei. Nu se tine cu mainile farfuria din care se mananca.
  • Painea:nu se musca din paine, se rupe cate o bucata pe masura ce se consuma.
  • Tacamurile: tine cutitul cu taisul in jos in mana dominanta, in timp ce fixezi alimentul din farfurie cu furculita, cu dintii in jos. Indexul fiecarei maini e pozitionat de-a lungul tacamului respectiv. Taie doar cate o imbucatura, si du-o la gura fara sa schimbi mainile.La sfarsitul unui fel de mancare, in farfuria care trebuie luata punem paralel cutitul si furculita, cu dintii in jos.In timp ce mancam, tacamurile se tin deasupra farfuriei, fara sa le ridicam in aer prea mult si fara sa gesticulam cu el. Daca un tacam cade pe jos, se cere altul. Cand se bea, tacamul se pune in farfurie - furculita la stanga cu dintii in jos si cutitul la dreapta, cu lama sprijinita pe maginea farfuriei.Daca farfuria e goala si se aseaza tacamurile incrucisate, inseamna ca se doreste inca o data felul respectiv.
  • Bautura: Paharele de vin se prind de picior si nu de cupa - pentru a nu incalzi vinul. In pahare nu se toarna decat dupa ce acestea s-au golit. Nu se bea din pahar cu mancare in gura.
  • Scobitorile: Nu se pun pe masa, pt ca nu se folosesc in public.
  • Fumatul: Nu se fumeaza in timpul mesei, iar dupa masa se cere voie de la restul persoanelor
  • Alte principii: Nu se vorbeste cu gura plina. Nu se tin animale in incaperea in care se serveste masa. Este de prost gust sa se tina degetul mic ridicat cand se bea/mananca ceva. Doamnele nu se dau cu ruj la masa - asta se face la toaleta. Nu se sufla nasul si nu se stranuta la masa - te retragi la toaleta. Este acceptat sa imparti mancarea cu ceilalti de la masa.
  • Nota de plata: va fi platita de cel ce a lansat invitatia la masa (indiferent daca e barbat sau femeie).
Mai multe sugestii puteti citi pe www.mannersinternational.com. Intr-un articol viitor am sa va prezint eticheta la masa in america, in tarile arabe, in tarile asiatice.

29 iulie 2010

Tacamuri

...daca intr-un articol anterior am inceput discutia despre aranjarea mesei, m-am gandit ca ar fi potrivit sa o continui cu prezentarea TACAMURILOR folosite in cadrul unei mese de pranz



  1. Polonic - va fi adus in bolul de supa (supiera)
  2. Lingura salata - va fi adus in bolul de salata
  3. Lingura pt garnituri
  4. Tacam pentru portionarea si servirea fripturii
  5. Lingura mare pt ciorba si lingura mica pt supe limpezi
  6. Furculita
  7. Cutit
______________________
OBSERVATII:

Nu se aseaza pe masa mai mult de 3 furculite si 3 cutite/pers. Restul tacamurilor necesare se pun pe o masuta langa masa principala.

La mese festive, tacamurile se schimba dupa fiecare fel de mancare. La mese obisnuite, tacamurile se schimba doar daca se serveste peste.

De obicei, se folosesc 4 farfurii la o masa: farfuria pt antreu; farfuria pt supa; farfuria intinsa; farfuria pt desert.

Bolurile de supa nu se pun de la inceput pe masa. Ele se aduc goale o data cu supiera, sau pline, pe o tava.
________________________

  1. Furculita si paleta de dezosat peste
  2. Furculita pt melci / pt peste/ pt stridii
  3. Cutit pt peste
______________________
  1. Paleta de inghetata
  2. Lingura de inghetata
  3. Paleta de tort
  4. Lingurita de ceai
  5. Lingurita de cafea
  6. Lingurita de inghetata
  7. Furculita de desert
  8. Furculita de prajituri
  9. Cutit de desert



Locatie evenimente in aer liber inTimisoara

In Timisoara, o locatie potrivita pentru evenimente (private) in aer liber este Hotel Ana (Calea Girocului). Hotelul are o gradina frumoasa de 600mp cu pomi fructiferi, ring de dans acoperit (poate fi folosit pt cununia civila), bar exterior, terasa, parcare si spatiu de cazare.

Am lucrat de multe ori aici si va pot spune ca, pe langa avantajele spatiului, locatia are avantaje si in ceea ce priveste serviciile: au pachete personalizate (meniu, meniu+deco eveniment, meniu+deco+cazare, etc.), iar bautura este in regim open-bar (in costul meniului/pers bautura este la liber pe toata perioada evenimentului. Si NU, nu se intampla “surprize” sa se ramana fara alcool). Pe langa spatiul de evenimente si cazare, puteti inchiria de la ei: vesela (farfurii, pahare, tacamuri, oliviere, carafe etc.), mese rotunde, scaune si umbrelute de incalzire.

Datele de contact Hotel Ana:
web: www.hotelana.ro
e-mail: office@hotelana.ro
tel fix: 0256.20 10 22
tel. mobil: 0744 559 294
__________________________________

Daca va plac evenimentele in aer liber si doriti sa organizati unul, sa tineti cont de:

- cortul inchiriat (tipul de cort, “calitatea” furnizorului de corturi, spatiul de amplasare etc.)

- pardoseala de exterior (tipul care vi se potriveste, importanta ei)

- locatia de desfasurare a evenimentului (avantajele si dezavantajele locatiei, necesar)

Consultati organizatorul dvs. ! Sunt detalii care fac toata diferenta si va invit sa cititi articolele dedicate scrise pe blog, pentru a face alegeri in cunostinta de cauza.

Mai multe informatii despre organizarea evenimentelor in aer liber gasiti pe blogul dedicat corturilor.

Copii la evenimente. Ce/Cum facem cu ei?

Subiectul articolului mi l-a inspirat Raisa (2ani), o pitica carliontata, ce mi-a sarit in brate zilele astea pe o terasa. S-a lipit scai de mine si mi-a povestit cate in luna si in stele...(de parca ne cunosteam de'o viata)

Prin urmare, azi am sa vorbesc despre copii in cadrul evenimentelor aniversare (nunti, botezuri, onomastici etc.)

Imi plac enorm copiii, iar cand ii vad pe la nunti, imbracati frumos (baietii cavaleri, iar fetele printese domnisoare) - ma topesc instant. Debordeaza de entuziasm si energie printre "oamenii mari". Mai stiu si ca le place sa se joace "mâţa'prinsa" si "mâţa'scunsa" si ignora orice invitat/ospatar ce le sta in cale, se trag pe jos cu mare talent si pot fi o corvoada pentru parinti (care trebuie sa stea mereu dupa ei).


Am trait de nenumarate ori aceasta experienta cu ei... Imi amintesc (zambind) de doua nunti la care am fost si 2 baieti necunoscuti m-au coplesit cu atentia lor: la una din nunti, kinder Klaus (3ani) m-a invitat cavalereste la dans si l-a chemat pe tatal lui sa ne faca poze :))), iar la alta, Rrraul (4ani) s-a lipit de mine si m-a umplut de saliva, incercand sa ma muste ca sa imi faca ceas!..
(Pirueta - by kinder Klaus)

Va suna cunoscut? Daca DA, atunci de ce nu am crea un spatiu numai al lor in cadrul evenimentului? Stiu ca de cele mai multe ori se ignora acest aspect (atat de catre organizatori cat si de catre gazde) si este o mare greseala! Am sugerat intotdeauna clientilor mei aceasta "zona pt copii" si pot spune (din experienta) ca este foarte eficienta si utila.

Cum se configureaza?
  • intr-un colt al incaperii (evitati usa si zona de acces la bucatarie) se amenajeaza o masa pentru copii. Masa trebuie sa fie vizibila, astfel incat parintii sa ii poata vedea de la distanta, iar copiii sa isi poata zari parintii (si sa nu se panicheze ca au fost lasati acolo). Recomand decorarea mesei fara decoratiuni florale si pahare de sticla.
  • comandati meniuri pentru copii: portii mai mici, meniu usor.
  • alocati un hostess (claun, zana etc.) care sa supravegheze copiii si sa le faca program de joaca
  • daca spatiul va permite, puneti o trambulina, casuta de plastic etc.
  • ganditi activitati pentru copii: felicitari de colorat (cu mire si mireasa), face-painting, baloane rasucite, origami, monopoly, pacalici etc.

Cateva avantaje ale acestui spatiu:
  • copiii vor fi grupati intr-o singura zona si nu vor deranja restul invitatilor
  • cei mici se vor simti importanti si se creaza un context de socializare pt ei
  • copiii vor avea preocupare, nu se vor plictisi
  • parintii se vor putea bucura de evenimentul dvs. impreuna cu ceilalti adulti





Cum se aranjeaza masa?

...si cum se mananca cu tacamurile? Sunt sigura ca v-ati intrebat cel putin o data lucrurile astea :)

Trebuie sa recunosc ca in "tinerete", am trecut prin experienta unei mese festive servite cu 100 de feluri de tacamuri...in care m-am impleticit (si am crezut ca mor de rusine) . Acum imi vine sa rad cand ma gandesc ca ma uitam ingrozita la ele...si ma intrebam care pentru ce sunt.

In articolul de azi, am sa fac o introducere in acest subiect si va prezint principii generale de aranjare si folosire a tacamurilor.

In primul rand trebuie sa stiti faptul ca modul in care se aranjeaza masa este influentat de criterii precum:
- ora de servire (mic dejun, pranz, cina)
- cadrul de servire (acasa, la restaurant, petrecere)
- meniu (ex. meniu pe baza de peste, finger food etc.)
- criterii regionale/etnice (stil american, stil european, stil asiatic etc.)

In al doilea rand, nu uitati ca tacamurile pentru fiecare fel de mancare se aseaza in ordinea utilizarii lor, dinspre exterior spre interior.

Si pentru ca imi place "puterea exemplului", va prezint un exemplu concret de aranjare a tacamurilor pentru o cina formala:

Citeste despre tacamurile folosite la o masa de pranz formala - click aici

In articole viitoare am sa va vorbesc despre aranjarea mesei pentru mic dejun, pranz, precum si despre furculita/cutitul de peste, clesti speciali si eticheta la masa.

28 iulie 2010

Bar de fructe sculptate

M-am intrebat zilele astea ce mi-ar place sa am obligatoriu la un eveniment din viata mea (ca ceea ce nu mi-ar placea – stiu)?

R: BAR DE FRUCTE ! (cu un maestru ciocolatier langa :) )

Sunt absolut fascinata de baruri de fructe: sculpturi/gravuri in fructe si fondue (cocktailuri din cubulete de fructe cu ciocolata +/-alcool). Pe langa faptul ca arata spectaculos, iar un bar bine facut e de’a dreptul arta.. este si foarte apreciat de invitati.

Si, pentru ca imi place atat de mult ideea aceasta, in 17 iulie 2010 am organizat impreuna cu Ama un eveniment in Timisoara, in care am impartasit cu 30 de invitati aceasta arta: Atelier FRUCTMANIA. Iata ce a iesit:



Mi-am propus sa exersez si acasa ceea ce am invatat la FructMania (sub indrumarea maestrului bucatar Pavel Kiss), iar pentru asta imi voi cumpara un set de cutite speciale pentru sculptura in fructe/legume. Trebuie sa va mentionez faptul ca aceste cutite, fiind ustensile profesionale, sunt destul de scumpe si se gasesc in magazine specializate. Spre exemplu am gasit un set de 8 piese la 285lei + TVA (se pot comanda online)

Recomand

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...