Zilele astea am facut dulceata de caise impreuna cu mama si matusa mea. Apai nu stiu atii cum fac, dar noi ne-am distrat de numa' (chiar daca curgeau toate apele pe noi de caldura).
Nu stiu daca dulceata noastra se numeste eco sau bio ...ideea e ca am pornit manufacturarea de la scuturatul pomilor :)
Asadar, am adunat caisele si le-am clatit cu apa. Dupa ce am scurs apa cu care le-am spalat, am turnat apa clocotita peste ele - astfel le-am oparit si am putut da pielea jos de pe fructe. Am inteles ca daca se da pielea jos, dulceata are o culoare mai frumoasa (deschisa) si e mai fina ca textura.
Samburii i-am spalat si i-am pus la uscat - abia astept sa-i sparg pt miez! (mama zice sa-i sparg cu piatra...asa cum faceam in copilarie :)))) oare sa-mi dau si peste degete cu piatra ?!- ca in copilarie.. :)))
[am avut noroc ca am fiert fructele intr-un loc bine ventilat...ca la bloc..muream evaporate sa facem dulceata]
Fructele spalate si curatate le-am pus la fiert la foc mic si din cand in cand am amestecat - ca sa nu se prinda fructele de fundul oalei.
Cand fructele incep sa fiarba, dupa o vreme, se face o spuma. Cand dispare spuma (si cam pe atunci scade si dulceata) se face o proba - daca s-a legat dulceata.
Dulceata inca nu e legata |
Se pune pe o farfurioara o lingura de dulceata. Daca se trece cu lingura si ramane "carare", atunci dulceata este legata. (limbajul de gospodina inca nu l-am dobandit, dar ma straduiesc sa-l folosesc corect :P )
In acest stadiu se pune zaharul. Fructele noastre au fost foarte dulci si aromate, asa ca am pus cam 200 -250 gr de zahar la 1kg de fruct. Depinde de preferintele fiecaruia, insa se poate verifica gustul: se pune zahar, se amesteca bine-bine iar apoi se gusta. Daca mai trebuie zahar, mai puneti. Dupa ce am pus zaharul, am amestecat ma des. Am fost atente si dulceata nu s-a prins de loc. (foc mic + cratite bune + amestecat bine). Dupa ce s-a topit zaharul, am pus aspirina zdrobita (pe post de conservant). hmmm...cred ca s-a pus 1aspirina zdrobita la 1kg de fruct. Am mai fiert, am mai amestecat, am mai ras...de astea....ca fetele :)
Borcanele le-am spalat - scurs - sters.(am intelesc ca borcanele se pot si steriliza: se pun pe o tava si se baga in cuptorul fierbinte). Am mai facut o proba pt cat e de legata dulceata si cand a fost numa' buna am pus bunatatea in borcane. Le-am inchis bine si le-am pus la dormit - acoperite cu o patura.
YUM! urmeaza sa-mi fac niste clatite :)
Acum ca proviziile sunt facute, ma bucur din plin de toate fructele de sezon! Caisele, pe langa ca sunt foarte gustoase, sunt si foarte sanatoase: sunt bombitze de vitamina C si A, beta caroten, fibre, potasiu, vitamina B, fosfor, magneziu, fier, calciu.
1caisa (de 35g) are aproape 17 calorii.
Acum ca proviziile sunt facute, ma bucur din plin de toate fructele de sezon! Caisele, pe langa ca sunt foarte gustoase, sunt si foarte sanatoase: sunt bombitze de vitamina C si A, beta caroten, fibre, potasiu, vitamina B, fosfor, magneziu, fier, calciu.
1caisa (de 35g) are aproape 17 calorii.
... mmmmmmm ... ce bunatate ati facut ...
RăspundețiȘtergereeee cais nu am...daaar cred ca pot scutura piata:))) azi o sa fac si eu vreo 10 borcanele, sunt suficiente pentru iarna :D e dulceata mea preferata (impreuna cu cea de prune si capsuni). Imi place ca nu ai pus zahar cu tona :D ;)
RăspundețiȘtergeresunt ingrozita de cat zahar se pune in orice [si-apoi avem probleme cu greutatea...]
Ștergere