14 iunie 2011

Fimo: Catastrofe fimolitice

Recent am primit un telefon de la o participanta fidela a atelierelor pe care le organizez. Era incurcata tare de faptul ca a incercat sa meshtereasca acasa cu pasta polimerica, iar dupa cateva ore de entuziasm si concentrare, cand a pus figurinele la copt...acestea s-au ars si era tare suparata. Am patit-o si eu prima data! Iata dovada:

Prima mea creatie s-a facut (aproape) scrum!
A mirosit ingrozitor, dar am invatat ce si cum trebuie sa fac. Din experienta, va sfatuiesc:
  • pasta polimerica trebuie coapta dupa indicatiile de pe ambalaj (la marca Cernit: temperatura este de 130 C tipul intre 10 - 30 minute, in functie de cate este de mare/groasa figurina)
  • puneti in tava hartie de copt - astfel figurinele nu se lipesc de tava
  • daca nu aveti termometru (termostat) la cuptor.. 130 C e cam pe la mijloc (foc mediu)
  • daca folositi prima data un cuptor (electic sau pe gaz) pt copt plastelina, va recomand sa faceti o figurina simpla pt a testa cuptorul - nu are sens sa faceti un model elaborat si sa se arda.
  • puneti tava pe la mijlocul cuptorului! daca e prea aproape de flacara/rezistenta sunt sanse mari sa ardeti plastelina
  • coaceti figurine de aceeasi dimensiune! pt ca astfel aveti acelasi timp de coacere
  • daca incepeti sa simtit un miros de plastic...e semn ca trebuie sa scoateti urgent figurinele din cuptor!
Daca nu framantati bine pasta polimerica inainte de a o modela, aceasta va fi casanta. Daca nu coaceti bine pasta polimerica, figurinele nu vor fi rezistente - au toate sansele sa se rupa sau sa se crape. Daca plastelina e coapta prea mult, culorile se vor inchide foarte tare ca nuanta.

Daca sunteti incepatori in ale "fimolitului", sugerez sa va luati marja de eroare, iar daca nu va iasa din prima incercare, nu fiti dezamagiti ! se intampla si la case mai mari :) . Incercati inca o data si inca o data pana iasa!
Spor!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Recomand

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...