31 iulie 2010

Despre "eticheta" la masa

Nimeni nu s-a nascut invatat, iar bunele maniere sunt o expresie a politetii si a educatiei (si nu a snobismului sau a fanfaronadei). Ideea e sa te simti bine si degajat (nu stresat sa respecti toate regulile) intr-un context civilizat, iar in plus, este un excelent exercitiu pentru situatiile in care vrei sa faci impresie buna - o masa luata cu seful, o cina romantica etc.


Cateva reguli de eticheta la masa:
  • Servetul: dupa ce te asezi la masa, iei servetul, il despaturesti si il pui in poala ( impaturit in 2). Nu se pune servetul la gat (pe post de bavetica). Nu se pun in poala servete de hartie. In restaurante formale, servetul se pune de catre ospatar. Daca servetul cade pe jos, acesta nu se ridica! Se cere altul. La sfarsitul mesei, va fi folosit sa te stergi la gura (prin tamponare) si se pune langa farfurie, in partea dreapta. Nu se va mototoli si nici nu se va impaturi. Daca te ridici de la masa, in timpul mesei, servetul se lasa pe scaun.
  • Tinuta: la masa se sta drept, nu se pun picioarele sub scaun, dar nici nu se intind pe sub masa. Nu te atarni de spatarul scaunului, iar bratele si coatele nu se tin pe masa. Pozitia corecta a mainilor este ca in repaos, bratele sa fie lipite de corp, iar incheierurile mainilor sprijinite de marginea mesei. Nu se tine cu mainile farfuria din care se mananca.
  • Painea:nu se musca din paine, se rupe cate o bucata pe masura ce se consuma.
  • Tacamurile: tine cutitul cu taisul in jos in mana dominanta, in timp ce fixezi alimentul din farfurie cu furculita, cu dintii in jos. Indexul fiecarei maini e pozitionat de-a lungul tacamului respectiv. Taie doar cate o imbucatura, si du-o la gura fara sa schimbi mainile.La sfarsitul unui fel de mancare, in farfuria care trebuie luata punem paralel cutitul si furculita, cu dintii in jos.In timp ce mancam, tacamurile se tin deasupra farfuriei, fara sa le ridicam in aer prea mult si fara sa gesticulam cu el. Daca un tacam cade pe jos, se cere altul. Cand se bea, tacamul se pune in farfurie - furculita la stanga cu dintii in jos si cutitul la dreapta, cu lama sprijinita pe maginea farfuriei.Daca farfuria e goala si se aseaza tacamurile incrucisate, inseamna ca se doreste inca o data felul respectiv.
  • Bautura: Paharele de vin se prind de picior si nu de cupa - pentru a nu incalzi vinul. In pahare nu se toarna decat dupa ce acestea s-au golit. Nu se bea din pahar cu mancare in gura.
  • Scobitorile: Nu se pun pe masa, pt ca nu se folosesc in public.
  • Fumatul: Nu se fumeaza in timpul mesei, iar dupa masa se cere voie de la restul persoanelor
  • Alte principii: Nu se vorbeste cu gura plina. Nu se tin animale in incaperea in care se serveste masa. Este de prost gust sa se tina degetul mic ridicat cand se bea/mananca ceva. Doamnele nu se dau cu ruj la masa - asta se face la toaleta. Nu se sufla nasul si nu se stranuta la masa - te retragi la toaleta. Este acceptat sa imparti mancarea cu ceilalti de la masa.
  • Nota de plata: va fi platita de cel ce a lansat invitatia la masa (indiferent daca e barbat sau femeie).
Mai multe sugestii puteti citi pe www.mannersinternational.com. Intr-un articol viitor am sa va prezint eticheta la masa in america, in tarile arabe, in tarile asiatice.

Un comentariu:

  1. imi place post-ul tau.
    singurul comentariu, daca tot e un post despre eticheta, nu folosi in el cuvantul "agheti" (inexistent de altfel in limba romana din cate stiu eu).
    Multa bafta :)

    RăspundețiȘtergere

Recomand

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...