15 august 2019

Idei de cadouri pentru nou nascut si proaspetii parinti

Vine o vreme (si o varsta) cand incepi sa mergi tot mai des la baby shower-uri si sa vizitezi apropiati ce tocmai au devenit parinti si incepi sa iti bati capul cu ce sa cumperi cadou. 
 

Pana sa raman insarcinata si sa ma gandesc cu adevarat la ce nevoi are un bebelus, eu credeam ca tot ce-i trebuie sunt cateva hainute, scutece si un patut... (in conditiile astea ma bucur mult ca la petrecerile pe la care am fost, am avut in gasca fete mai intelepte de atat!

Dupa 4luni de "mamicie", m-am gandit sa fac o lista cu lucruri utile, poate va ajuta sa alegeti mai usor un cadou.

PRE-natal, sunt potrivite urmatoarele:
  1. Haine de gravida: in trimestrul 2 si 3 de sarcina burta incepe sa se vada si e foarte probabil ca mamica sa aiba nevoie de haine noi: lenjerie, bustiere de alaptare, pantaloni de casa, jeans cu talie pentru gravide, bluze, pijamale, geaca, pantofi sport lejeri, etc. Daca aveti de vizitat o gravida in perioada asta si vreti sa ii oferiti ceva, va indemn sa ii dati un voucher cadou H&M sau, daca ii stiti masurile, treceti pe la raionul de maternitate. In principiu, daca a purtat de exemplu marimea 38 inainte de sarcina, cam acelasi numar, poate un numar mai mare, ii va fi bun si la raionul de haine de gravide. Eu mi-am facut aceste cumparaturi la H&M, Bonprix, C&A.
  2. Creme anti-vergeturi: am scris despre ele aici - click.
  3. Cursuri: puericultura, alaptare, Lamaze, pilates/yoga pre-natal - am scris info aici - click
  4. Carti: despre sarcina sau ingrijirea bebelusului, activitati montessori pentru bebelusi, 100de activitati cu tata sau orice alt titlu ce trateaza acest subiect. Sunt carti foarte bune ce ajuta viitorii parinti sa intampine cu mai mult calm provocarile ce ii asteapta.
  5. Sedinta foto de maternitate: un voucher poate fi un cadou frumos pentru parinti
  6. Perna de gravida/de alaptare: eu am o perna de alaptare extraordinara marca CebaBaby. Umplutura este din ceva granule/bilute si e numai buna pentru tummy time, iar noaptea dorm pe ea perfect -se muleaza cumva in jurul capului si gatului si imi ofera sustinere cand stau in pozitii ciudate de alaptat.
POST-natal pentru mama
  1. Creme: lanolina si comprese Multi Mam pentru sani (sunt cruciale la inceputul alaptarii), crema de corp pentru ingrijire post-natala, crema pentru hemoroizi.
  2. Ingrijire: absorbante pentru lehuzie (incercati brandul NatraCare sau Masmi - sunt din bumbac si nu irita pielea. Online se gasesc de cumparat pe bebetei.ro), deodorant stick sau roll fara parfum/miros (pentru a permite bebelusului sa simta mirosul mamei), absorbante pentru sani, ulei pentru lactatie (sanii trebuie masati cand incepe lactatia iar uleiul usureaza masajul sub dus. Gasiti in gama Weleda unul special conceput)
  3. Pompa de san: eu am atat manuala cat si electrica (brand Philips Avent) si o recomand pe cea electrica. Daca aveti buget pentru una dubla e si mai bine! Va injumatatiti timpul petrecut cu ea (noaptea o sa va multumiti pentru alegere!). Bradurile cele mai apreciate sunt: Spectra, Medela, Philips. Spectra si Medela ofera posibilitatea sa cumparati cupele pe dimensiuni diferite, in functie de diametrul sfarcurilor.  
  4. Pungi/Pahare speciale pentru stocarea laptelui: daca reusiti sa alaptati exclusiv bebelusul, e bine sa aveti ceva rezerve de lapte la congelator pentru zilele in care lipsiti de acasa.
  5. Brau/centura abdominala: este recomandata celor ce nasc prin cezariana, deoarece reduce senzatia de organe imprastiate in burta. Se pare ca ideea ca centura ar facilita retragerea burtii dupa nastere e mit. 

POST-natal pentru casa
  1. Baby monitor: e util cand copilul doarme si il poti vedea/auzi cand se trezeste din alta incapere. Pe piata exista foarte multe tipuri si preturile variaza in functie de performanta lor.
  2. Balansoar/leagan: noua ne-a fost util sa punem bebelusul in balansoar si sa il avem langa noi prin casa. Bebe se juca in el si uneori adormea acolo. La 4 luni si jumatate, inca il folosim, dar cu precautie pentru ca bebelusul a inceput sa se rasuceasca si sa se impinga in picioare si ne e teama sa nu cada din el.
  3. Fotoliu alaptare: se poate alapta si fara el, dar sunt atatea pozitii incomode in care stai (mult timp) incat un fotoliu potrivit de inalt ce ofera sustinere unde trebuie e un articol bine-venit. Daca aveti loc in casa pentru el si dispuneti de buget, eu zic ca nu sunt bani irositi.
  4. Patut: Sunt practice cele la care poti da jos o latura si il poti pune langa patul tau. De asemenea, daca are sertare jos, ele pot fi foarte utile pentru depozitat diverse. Noi am cumparat de la Ikea unul foarte frumos...dar l-am folosit foarte putin. Inca sper sa il folosim odata ce bebelusul nu mai mananca atat de des noapea..
  5. Cearsaf cu elastic: pentru patut cearsafurile cu elastic sunt foarte practice si cred ca ideal e sa aveti 4 bucati. Bebelusii regurgiteaza des si asa puteti "rula" cearsafurile fara sa spalati zilnic.
  6. Prosoape pentru bebe: cele de bumbac cu gluga intr-un capat sunt foarte practice pentru baita. E recomandat ca bebelusii sa aiba prosoapele lor, nu sa foloseasca prosoapele familiei unde se mai pot ascunde ciuperci si tot felul de alte chestii pe care nu vreti sa le transmiteti. 4 bucati e un numar potrivit.
  7. Marsupiu sau orice alt sistem de purtare: noi avem 2 sisteme Marsupi (unul pentru mine si unul, marime mai mare, pentru tatic) si un sling cu inele. Pe piata sunt multe variante si cred ca nu strica la casa omului asa ceva! Uneori e mai comod sa porti bebelusul asa decat sa umbli cu caruciorul.
  8. Geanta/Rucsac pentru lucrurile bebelusului: cand iesi din casa cu bebelusul, este indicat sa ai la tine urmatoarele: aleza, scutece, cateva pungi (pentru scutece folosite), crema de fundulet, servetele umede, haine de schimb. Daca e hranit cu lapte praf adaugi si: biberoane, lapte praf, termos cu apa. Cand bebe e diversificat, trebuie sa pui in geanta si caserola cu mancare, lingurita, bavetica etc. Se strang ceva chestii! :) Pentru toate astea, cel mai practic mi se pare un rucsac. Este cel mai comod de purtat, iar pe piata exista unele special gandite si compartimentate astfel incat toate lucrurile stau in ordine si sunt usor de accesat.
  9. Carucior: e o alegere complexa. Noi am cautat sa fie cat mai usor, sa se plieze compact folosind o singura mana, sa aiba capotina ampla (pentru a proteja copilul de soare), sa aiba rotile mari si cu rotire 360grade. Alte detalii ar mai fi: sa aiba 3pozitii de inclinare a spatarului, maner reglabil ca inaltime dar si rabatabil (astfel incat copilul sa poata fi pozitionat cu fata la sensul de mers sau cu fata la tine), cos spatios, cadru pe care sa se poata monta in functie de nevoi: scoica, landou, partea sport; acesorii: husa de iarna, plasa de tantari, plasa de ploaie; suport de pahar..etc.
  10. Minge pilates: in luna a 7a de sarcina stateam la birou pe o astfel de minge, in travaliu e indicat sa iti rotesti bazinul stand pe minge, iar cand vine bebe, se recomanda sa il pui pe burtica pe minge si se fac niste exercitii "tummy-time" foarte benefice.
  11. Sterilizator biberoane
  12. Biberoane (preferabil din sticla) cu tetina cu flux lent (pentru nou-nascut)
  13. Incalzitor de biberoane: este foarte util atat pentru a mentine apa la temperatura potrivita cat si pentru a incalzi lapte matern sau piureuri.
  14. Termos 0,5litri: daca bebe e hranit cu lapte praf, este necesar un termos in care sa puneti apa calduta atunci cand plecati de acasa cateva ore.
  15. Cutii cu servetele: desi par banale...sunt atat de utile sa le ai peste tot in casa. Bebelusii vomita cand iti e lumea mai draga si e practic sa intinzi mana dupa servetel si sa il stergi (si sa te stergi si pe tine, si parchetul, si dulapul..si tot ce a mai nimerit jetul ala :))
  16. Cantar bebe: in primele 3luni de viata unul din indicatorii de "sanatate" al bebelusului este ca ia in greutate aproximativ 200gr./saptamana. Initial am zis ca nu cumparam cantar, insa toata lumea (dr de familie, pediatru, neonatolog) ne intrebau de evolutia greutatii asa ca am cumparat unul si cantaream copilul o data pe saptamana.
  17. Cadita pentru baie: sunt multe tipuri. Noi am cumparat una simpla, de plastic, cu suport pentru nou-nascut si e perfecta.
  18. Colac bebe: se pune in jurul gatului si se lasa bebelusul in vana plina cu apa. Balaceala ii intareste musculatura.
  19. Lampa de veghe: este utila atat pentru parinti cat si pentru bebe (daca se trezeste noaptea, nu e bezna in camera)
  20. Oglinda Rear Facing: scoica copilului se pune in masina cu spatele la sensul de mers iar oglinda rear facing ofera soferului posibilitatea sa vada bebelusul. Ea se monteaza pe tetiera din fata copilasului.
  21. Salteluta sau centru de activitati: sunt multe variante si aici. Noi am cumparat o saltea cu dimensiune generoasa ca sa ne bucuram mult timp de ea pentru joaca si am folosit-o pentru tummy-time, relaxare, gimnastica, stimulare senzoriala, play-dates (cand avem alti bebelusi in vizita)
 Pentru BEBE
  1. Scutece: ca proaspata mamica, nu am stiut ce scutece sunt potrivite bebelusului meu, asa ca am cumparat pachete mici (de aprox 20scutece) de la 3 branduri diferite: Huggies, Pampers, Pufies. Huggies Elite Soft au fost singurele din care nu a curs gemul de bebe si funduletul ramane mereu uscat, indiferent cat de plin e de pisu. Daca as oferi scutece (tort din scutece) la un baby-shower, le-as alege de mai multe marci!
  2. Crema de fundulet: am intrat pe bebetei.ro si cand am deschis sectiunea destinata cremelor de fundulet am vazut atat de multe variante incat am iesit bulversata de acolo. Intr-un final am decis sa cumpar 3 si sa vad care e potrivita: Weleda cu galbenele 75ml, Sudocrem 60gr si Bepanthen. Imi plac primele doua, iar pentru ca se aplica in strat subtire, un produs a tinut cam 2luni.
  3. Gel de dus/lotiune de corp: atunci cand se nasc, bebelusii au pielea foarte delicata si pana se adapteaza la lumea din jur, pot face tot felul de bubite si alergii. Din acest motiv am evitat gelurile de dus parfumate si am ales un gel de dus cu pompita de la Mustela si unul de la Weleda. Il prefer pe cel de la Mustela, iar ambalajul este foarte practic: pompita dozeaza cantitatea folosita si poti folosi doar o mana (cand speli singur bebelusul, este de ajutor sa nu iti trebuiasca ambele maini sa storci cremele din tuburi!). La indicatiile unui pediatru am evitat uleiul de corp si am ales o lotiune de corp pentru masaj. Pe piata sunt multe alte branduri din care puteti alege si cred ca astfel de produse sunt foarte potrivite de oferit cadou pentru nou nascut.
  4. Trusa de ingrijire: unghiera, forfecuta cu varf rotund, perie de par, termometru cu cap flexibil (sau termometru non-contact), ser fiziologic (monodoze), comprese sterile de tifon (pentru buric sunt bune cele de 8*10cm), betigase de urechi pentru bebelusi, spirt, servetele umede (recomand cele fara alcool- Hughies Pure sunt minunate)
  5. Alte cosmetice: crema de soare pentru bebelusi, bratari/plasturi anti-tantari pentru bebe, apa termala (pentru calmarea iritatiilor pielii), sampon/creme anti-cruste de lapte.
  6. Detergenti: detergenti de rufe pentru nou-nascuti, gel pentru spalat biberoane/jucarii, solutie de haine pentru indepartat pete rezistente (exista un spray marca Froch). 
  7. Aleze: se intampla ca fix cand desfaci scutecul, bebelusul sa produca ceva si o aleza de unica folosinta este perfecta pentru a proteja masa de infasat, patul, canapeaua sau orice alta suprafata pe care asezati copilul. Eu am mereu in casa aleze 60*90 si 60*60. Cele de la Dalin mi se par ca au un raport corect calitate-pret. Noi nu am cumparat masa de infasat, in schimb folosim aceste aleze si functioneaza perfect pentru noi.
  8. Haine: un bebelus nascut la termen, in principiu incape lejer in hainute marimea 56. Marimea indica lungimea in cm a copilului. Desigur, unii copii sunt mult mai mici si inoata in masura 56, insa in prima luna ei cresc spectaculos, deci daca oferiti cadou aceasta masura, ar trebui sa fie ok. Sa tineti cont ca bebeii sunt foarte moi la inceput (au forta unui teitzel fiert) si imbracatul si dezbracatul lor poate fi dificil, de aceea body-urile petrecute, cu capse pe margine (de la gat pana la picior) sau salopetele intregi cu fermoar in fata sunt cele mai bune in aceasta perioada. Daca va uitati dupa pantaloni si e sezon rece, sa va orientati dupa pantalonii ce acopera si talpile pentru ca bebelusii atata isi moshmondesc picioarele incat sosetele rezista fix 2 minute incaltate. In prima luna, majoritatea cunoscutilor ofera hainute si e posibil ca bebe sa nici nu apuce sa le imbrace pe toate pentru ca ii raman repede mici. Daca ajungeti in vizita in luna numarul 2 sau 3, poate ar fi inspirat sa oferiti un voucher de cumparaturi pentru ca parintii sa poata cumpara aricolele de care au nevoie la momentul respectiv :)
  9. Alte textile: saci de dormit (mai grosi sau mai subtiri, in functie de anotimp), paturici (eu am 3 bucati, toate din bumbac- de grosimi diferite), museline (sunt un fel de paturici subtiri din bumbac, foarte practice vara)
  10. Jucarii: carusel muzical (pentru patut), carticele senzoriale pentru nou-nascuti, jucarii pentru carucior, paturici senzoriale pentru somn, jucarii gingivale (girafa Sophie e roasa cu mult patos la noi), plusuri ce se pot spala in masina de rufe.
  11. Casti antifonice 0-2ani:  sunt excelente atunci cand mergeti cu bebelusul la nunti, botezuri sau evenimente. Sunt comode de purtat si reduc aprox 26 de decibeli. Noi am testat astfel de casti si sunt eficiente (bebe a dormit 2ore la o nunta unde canta formatia live).
Cam astea ar fi sugestiile mele pentru primele 3-4luni cu bebe. Dincolo de ele, cateva idei de "cadouri" de nepretuit pentru proaspetii parinti ar fi:
  • ajutor la curatenie si alte treburi casnice
  • o masa gustoasa, gatita si livrata acasa (mai ales in prima luna) 
  • 2ore de baby-sitting din cand in cand 
  • vizite/cafea/limonada in timpul saptamanii (cand mama sta in casa singura cu copilul si i-ar prinde bine sa mai socializeze cu cineva)
  • o invitatie la manichiura/coafura (ca exista tendinta ca mama sa se transforme intr-un mic Yeti prin luna a 2 dupa nastere)
 Daca mi-a scapat ceva, lasati sugestia voastra intr-un comentariu!
♥ Camelia

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Recomand

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...